2024. május 3. - Tímea, Irma

Emelkedik a felsőoktatás színvonala

A Magyar Nemzet folytatja a közvélemény félretájékoztatását: a lapban leírtakkal szemben ugyanis a felsőoktatás színvonala nem romlik azzal, hogy a jelentkezők nagy többségét felvették valamelyik egyetemre, főiskolára - tájékoztatta a kedden megjelent írá
2008. szeptember 30. kedd 19:40 - Hírextra
A lap állítása szerint azért lett gyakorlatilag mindenkiből egyetemista, aki idén felvételizett, mert a jelentkezéskor még érvényben volt a tandíjörvény. Ezért csak az mert felvételizni, aki vállalni tudta a költségeket, így elmaradt a szelekció, ami a felsőoktatás színvonalának drámai eséséhez és a diploma elértéktelenedéséhez vezethet - közölte a Magyar Nemzet.

"A felvételi ponthatárok kiválóan tükrözik az intézmények és szakok között elindult minőségalapú vetélkedést" - áll a tárca keddi reagálásában.

Ebben az évben 480 pont volt a maximum ponthatár. A jelentkezők 60 százaléka 330-380 ponttal került be egyetemekre, főiskolákra. A 95 ezer felvételt nyert hallgató mindössze 1,9 százaléka (1.700 hallgató) az, akit a minimum 160-200 ponttal is felvettek - közölte az oktatási tárca, amely - mint a közleményben is jelzi - támogatja a Magyar Rektori Konferenciának azt a véleményét, mely szerint a 160 pontos minimum határt a jövőben emelni kellene.

A közleménye idézett egy korábbi, a 18-25 éves korosztály felsőoktatási részvételi arányával kapcsolatos OECD kritikát is, amely szerint míg 1990-ben e generáció csak 12-13 százaléka tanult a felsőoktatásban, addig 2008-ra ez az arány 40 százalékra nőtt, míg az OECD 50 százalékot "látna szívesen". Ezen kívül azt is figyelembe kell venni, hogy a végzettek el tudnak-e helyezkedni a diplomájuknak megfelelően a munkaerőpiacon - közölte az OKM.

A Magyar Nemzet cikkére reagálva a nap folyamán már megszólalt Manherz Károly, az OKM szakállamtitkára is, aki felvételizők száma kapcsán a felsőfokú szakképzést külön is kiemelve az MTI-nek elmondta: idén jelentősen megnőtt azok száma, akik szakképzésre jelentkeztek, így a pótfelvételivel együtt tízezer hallgatót tudtak felvenni a 12.500 államilag támogatott helyre.

A felsőoktatásra egy hároméves megállapodás nyomán megvan a forrás - hangsúlyozta akkor Manherz Károly, jelezve: 2008-ra 226 milliárd, míg jövőre 234 milliárd forint jut felsőoktatásra, 2010-re pedig a tervek szerint 234-240 milliárd forint jutna.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását