2024. április 27. - Zita

Segítség az egészségügynek

Öt nap alatt kereken hatszáz ember egészségügyi szűrővizsgálatát végezte el egy tízfős, Jász-Nagykun-Szolnok megyei orvosokból és szakdolgozókból álló csoport az elmúlt héten a romániai, Hargita megyei Kászonaltíz településen, hogy segítsék az erdélyi mag
2008. szeptember 29. hétfő 15:50 - Hírextra
Rédl Jenő -, aki a csoport egyik tagja volt - tapasztalataikról elmondta: Romániában az orvosi szakellátásához való hozzáférés sokkal nehezebb, mint Magyarországon, egyebek mellett azért, mert kevés a szakorvos, és költséges a beutazás az egészségügyi centrumokba.

Mint hozzátette, az ott élők csak akkor mennek orvoshoz, ha nagyok a fájdalmaik, nem törődnek kellő mértékben az egészségükkel. Példaként említette, hogy egy embernél szívinfarktust állapítottak meg, azonnal mentőt hívtak hozzá, ám a beteg nem volt hajlandó kórházba menni, a figyelmeztetés és rábeszélés ellenére hazament.

A megyei orvosi kamara elnöke elmondta azt is: sok olyan emberrek találkoztak, aki magas vérnyomással küszködik, de az egészségügyi felvilágosítás hiánya miatt nem tud ennek veszélyeiről. Több esetben a magyar orvosok tájékoztatták őket e betegség jellemzőiről, a felírt gyógyszerek szedésének fontosságáról. Hasonló felvilágosításra szorultak a kisgyerekes anyák, velük a kicsikre leselkedő betegségekre és az ápolásra vonatkozó tudnivalókat osztotta meg a gyermekgyógyász.

Rédl Jenő beszélt arról is, hogy a magyar orvosokat olyan megható szeretettél fogadták a helybeliek, amilyen itthon már régóta nem érezhető; mindannyian lelkileg feltöltődve érkeztek haza.

A Kászonaltíz községben megvalósított szűrőprogramra a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés egymillió forint fedezetet biztosított. A csoport a vizsgálatokhoz szükséges eszközökön kívül kötszereket, tűket, fecskendőket, fertőtlenítő szereket, és - három gyógyszeripari cég jóvoltából, csaknem félmillió forint értékben - gyógyszereket vitt magával adományként.

A felkért orvosok szinte gondolkodás nélkül elvállalták a fizetség nélküli munkát, volt közöttük szemész, kardiológus, diabetológus-belgyógyász, gyermekgyógyász, urológus, bőrgyógyász és radiológus. A teljes szűrési anyagot a helyi családi orvosok hasznosíthatják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását