2024. március 29. - Auguszta

Könyvek a szabadságharcról

A pákozdi csata 160. évfordulója alkalmából az 1848-49-es szabadságharc eseményeit, történéseit feldolgozó négy könyv jelent meg - tájékoztatta a Hadtörténeti Intézet és Múzeum hétfőn az MTI-t.
2008. szeptember 29. hétfő 15:32 - Hírextra
A Molnár András által szerkesztett Pártvezér, miniszterelnök, vértanú - Tudományos emlékülés a 200 éve született Batthyány Lajos miniszterelnök tiszteletére című tanulmánykötet a Zala Megyei Levéltár gondozásában jelent meg.

Herman Róbert A Drávától a Lajtáig című könyvében tanulmányokat gyűjtött össze; a Balassi Kiadó által megjelentetett kötet a Batthyány-kormány által megszervezett fegyveres erő törekvéseiről, a Jellacic által végrehajtott támadások elhárításairól szól.

Szintén Batthyány Lajos miniszterelnök tevékenységeit öleli fel Csikány Tamás-Demeter Lajos-Egyed Ákos-Kedves Gyula-Urbán Aladár Székely határőrök című munkája; a Timp Kiadó könyve kiemeli az első független, felelős magyar miniszterelnök törekvéseit a honvédelem és az ehhez szükséges hadsereg megszervezésében, megvalósításában.

Gál Sándor személyével, életével foglalkozik Német György kötete; a szerző kutatásai eredményeként az olvasó megismerheti a honvédezredes élettörténetét, de fény derül az 1848-as forradalom őt érintő csapatmozgásaira, ütközeteire. A Pallas Kiadó gondozásában megjelent munka a Gál Sándor honvédezredes 1848-1849-es tevékenysége címet kapta.

A négy kötet megjelenésének aktualitása a pákozdi csata 160. évfordulója: 1848. szeptember 29-én aratta az újonnan felállított magyar honvédsereg egyik legfényesebb diadalát Pákozdnál Jellacic horvát bán seregei fölött.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását