2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Indul az évad

A MÁV Szimfonikus Zenekar szeptemberben hivatalba lépett zeneigazgatója, Kollár Imre az együttes pénteki hangversenyén mutatkozik be a budapesti közönségnek: az esten Schubert III. és Beethoven IV. szimfóniája mellett Rózsa Miklós Hegedűversenyét adják el
2008. szeptember 29. hétfő 14:29 - Hírextra
Hollywood világhírű zeneszerzője, Rózsa Miklós Hegedűversenyét Robert Bokor tolmácsolja pénteken este a Zeneakadémia nagytermében, az előadás a különleges versenymű magyarországi bemutatója. Kuriózum a film és a zene történetében egyaránt, hogy Billy Wildert a filmzeneszerző Rózsa Miklós egyáltalán nem filmhez komponált Hegedűversenye ihlette meg 1970-ben, erre alapozta Sherlock Holmes magánélete című filmalkotását.

Rózsa Miklós vegyészmérnöknek készült, Lipcsében járt egyetemre, de párhuzamosan zeneakadémiai stúdiumokat is folytatott - idézte föl a zeneszerző pályakezdését Strausz Erzsébet. 1940-ben telepedett le Hollywoodban, első filmzenei felkérését a világhírű magyar rendezőtől, Korda Sándortól kapta, majd az ő híres, A bagdadi tolvaj című filmjének kísérőzenéje hozta meg Rózsának a világhírt. Ettől kezdve Hollywoodban élt, több mint 100 filmzenét komponált, többször kapott Oscar-díjat.

Nem hagyott fel a hangversenydarabok komponálásával sem: Hegedűversenyét 1953-54-ben a világhírű hegedűművész, Jasha Heifetz felkérésére írta, aki 1956-ban Dallasban mutatta be a Rózsa-kompozíciót. A hangverseny szólistája, Robert Bokor Macedóniában született, Belgrádban végezte zeneakadémiai tanulmányait. 1991 óta Svájcban él, a St. Galleni Szimfonikus Zenekar, a European Strings és az Arpeggione Kamarazenekar koncertmestere.

Szenvedélyes kamarazenész, több rangos együttes tagja. Művészi munkája mellett St. Gallenben a helyi Zeneművészeti Főiskola professzora és tanít a régió más iskoláiban is. Hangszere egy 1751-ben készült Giovanni Battista Guadagnini mesterhegedű.

Kollár Imre szeptember 1-től a MÁV Szimfonikusok új vezető karmestere, művészeti vezetője. 1989-ben, 20 évesen elnyerte a Magyar Televízió VI. Nemzetközi Karmesterversenyének közönség-díját. Azóta az ország valamennyi jelentős zenekarával koncertezett, számos rádió- és televízió-felvételt készített. 12 éven át a Debreceni Filharmonikus Zenekar vezető karmestere volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását