2024. április 29. - Péter

Találkozóra hívják Hillert

Nyílt levélben hívják meg Hiller István kulturális minisztert az április 26-án kezdődő Mediawave nemzetközi filmes és zenei fesztiválra az összművészeti seregszemle szervezői.
2008. március 27. csütörtök 20:37 - Hírextra

A győri találkozón a magyarországi fesztiválok szervezői a minisztertől szeretnék megtudni, hogy a kulturális kormányzatnak szándékában áll-e átlátható, tervezhető támogatási rendszer kidolgozása az érdekeltek bevonásával - mondta Durst György, a Mediawave Alapítvány kuratóriumi elnöke a fesztivál programját ismertető sajtótájékoztatón csütörtökön Győrben.

Mint hozzátette, arra is választ várnak, hogy mit kíván tenni a tárca az európai kulturális élettől való teljes leszakadás elkerülése érdekében. Durst György szerint nem áttekinthető és emiatt az esetleges korrupció gyanúját veti fel a támogatások jelenlegi odaítélésének gyakorlata.

A kuratóriumi elnök elmondta: az április 26. és május 3. között megrendezendő 18. nemzetközi film- és zenei fesztivál rendkívül nehéz anyagi helyzetben van. Jelenleg mindössze mintegy 27 millió forint áll rendelkezésére, noha a tervezett költségvetés közelíti a 100 milliót. Az anyagi háttér megteremtése érdekében bocsátják árverésre a produkciókat.

A mecenatúra új formájával keresnek támogatókat több zenei, filmes és más produkcióhoz. Azt szeretnék elérni, hogy az érdeklődést mutató cégek, vállalkozók álljanak egy-egy program mögé, azaz vásároljanak meg egy-egy produkciót. Cserébe az adott program a támogatók nevéhez kötődik, azok szerepelnek a reklámanyagokban, jegyeket kapnak munkatársaik számára. Ajánlatot tenni a programokra a Mediawave fesztivál honlapján lehet.

Hartyándi Jenő fesztiváligazgató elmondta: az idei filmes versenyre 66 országból csaknem 1.100 alkotást neveztek. Az európai és az amerikai kontinensen kívül a Fülöp-szigetekről, Iránból, Irakból és Szenegálból is küldtek alkotásokat filmesek a győri megmérettetésre. Az előzsűrizés nyomán 61 film került a versenyprogramba, s további 34-et versenyen kívül vetítenek.

Az idei Mediawave egyik központi témáját az 1960-as, 1970-es évek adják, kiemelten 1968, a párizsi, a prágai események, a vietnami háború elleni tüntetések időszaka. Az 1968 szellemiségét megörökítő filmalkotások mellett a győri Széchenyi István Egyetemen tudományos konferencián elemzik ,68 örökségét.

Más témákban, köztük a mozi jövőjéről is rendeznek vitafórumot. A műhelybeszélgetések fókuszába a dokumentumfilmezést állítják.

A zenei programokra olyan világsztárokat várnak a szervezők, mint a hajdani woodstocki fesztivál egyik brit legendája, a Ten Years After zenekar, amely április 27-én szabadtéri koncerten lép fel a Mosoni-Duna partján. Koncertet ad az amerikai dzsessz nagyágyúja, David Murray kvartettje és az amerikai fekete népzenét a blues-zal és a templomi zenével elegyítő világhírű amerikai Campbell Brothers.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását