2024. április 28. - Valéria

Fegyelmezés a Fidesz-frakcióban

A Fidesz-frakcióban május 1-től szigorúbban alkalmazzák majd a képviselői hiányzásokra vonatkozó szabályokat, a "kritikus szavazásoktól" távolmaradó képviselőkre 50 ezer forintos pénzbüntetést is kiszabhatnak - mondta Répássy Róbert, az ellenzéki párt fra
2008. április 15. kedd 17:38 - Hírextra
A politikust kérdésre válaszolva elmondta: eddig is az volt a gyakorlat, hogy ha egy frakció nem igazolta az Országgyűlés Hivatala felé képviselője távolmaradását egy-egy szavazásról, és a képviselő az adott hónapban a szavazások több mint egyharmadáról igazolatlanul hiányzott, akkor arányosan levontak a fizetéséből. Ezzel akár tiszteletdíjának kétharmadát is elvesztheti egy képviselő - tette hozzá.

Mint mondta, a másik szankció, hogy "kritikus szavazások" esetén a távolmaradó képviselőkre a frakció 50 ezer forintos pénzbüntetést szabhat ki, amelyet közérdekű célokra ajánlanak fel. Répássy Róbert közölte: a Fidesz-frakció arról döntött, hogy május 1-je után szigorúan be kell tartani ezeket a távolmaradási szabályokat.

A Magyar Nemzet kedden írt arról, hogy május 1-jétől a Fidesz jelentősen szigorítani fogja a frakciófegyelmet, és komoly szankcióra számíthatnak a bizottsági és plenáris ülésekről hiányzó képviselők. Mindezt a jövő hónaptól működő kisebbségi kormány indokolja. A lap szerint nemcsak a hétfő esti törvényhozási munkában követelik meg a fideszes és KDNP-s honatyáktól a jelenlétet, hanem a délutáni interpellációs voksolásoknál is.

Répássy Róbert arra a felvetésre, hogy mi az a kritikus pont, amikor a Fidesz-KDNP-frakció többségben tud lenni, azt mondta: előállhat olyan helyzet, hogy matematikailag is van jelentősége, hány képviselő hiányzik; választóik azt várják el, hogy amikor a kormány kisebbségbe szorul, akkor a Fidesz-KDNP érvényesítse a választói akaratot. Nem tehetjük meg, hogy ilyen esetben egy képviselő hiányozzon - fogalmazott a frakcióigazgató, aki szerint csak nagyon indokolt esetben, egészségügyi ok, vagy például valamilyen nemzetközi kötelezettség miatt fogadható el a távolmaradás.

"Rajtunk ne múljon az, hogy a parlamenti többség hogyan alakul" - jegyezte meg a politikus.

Répássy Róbert hangsúlyozta: a jövőben a relatív többség, amely az ülésteremben jelen lévők többségét jelenti, nem lesz az MSZP számára menekülési út, hanem minden törvénynél biztosítania kell az abszolút többséget, amennyiben a törvényjavaslatait át akartja vinni.

Répássy Róbert kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a Fidesz magára nézve kötelezőnek tartja Szabó Máté ombudsman ajánlását arról, hogy a frakciószabályzatokat hozzák nyilvánosságra, mert a Fidesznek semmi titkolnivalója nincs.

Mint mondta, azt még nem döntötték el, hogy ezt hol tegyék közzé, hiszen az ombudsman azt javasolja, hogy az Országgyűlés honlapján, de ez egyeztetést igényel az Országgyűlés hivatalával. Hozzátette: mivel az ombudsman azt is javasolja, hogy a házszabály rendelkezzen a szabályzatok nyilvánosságáról, ezért a házszabály revíziójáról szóló ötpárti tárgyalások napirendjére is felkerülhet ez a kérdés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását