2024. május 4. - Mónika, Flórián

A nyelvoktatás fontosságát hangsúlyozta Leonard Orban

Fokozni kell az erőfeszítéseket, hogy minél szélesebb rétegek tanulhassanak idegen nyelveket - jelentette ki Leonard Orban uniós biztos vasárnap Szegeden.
2008. szeptember 29. hétfő 07:24 - Hírextra
Kulturális, gazdasági és foglalkoztatási szempontból is rendkívüli jelentősége van a nyelvtanulásnak - mondta az Európai Bizottság többnyelvűségért felelős román tagja azt követően, hogy megbeszéléseket folytatott a szegedi román főkonzulátus képviselőivel és a Szegedi Tudományegyetem oktatóival.

Az Európai Unió 2002-ben indította el programját, amely az anyanyelv mellett még legalább két másik nyelv ismeretének elsajátítását szorgalmazza. Ennek lehetőségét nem csupán egy szűk elit számára kell megteremteni, hanem mindenkinek - hangsúlyozta Leonard Orban.

Ennek érdekében sok program indult - közülük több komoly uniós támogatással -, amelyek minden korosztályt el kívánnak érni, akár az oktatási rendszeren belül vagy azon kívül - közölte a biztos. Példaként több kezdeményezést is említett: Litvániában az egyik programban a távolsági buszokon utazók számára kínálnak nyelvtanulási lehetőséget, Nagy-Britanniában pedig a fiatalok labdarúgó edzéseit kapcsolták össze a nyelvoktatással.

A politikus szerint nélkülözhetetlen a szomszédos országok nyelveinek elsajátítása is, ennek különösen a határ menti régiókban van nagyon fontos szerepe, mivel a gazdasági és a kulturális kapcsolatok erősítése mellett segíti az egymás iránti bizalom megteremtését is.

Leonard Orban elmondta, háromnapos útjának, amely biztosként az első hivatalos látogatása Magyarországon három célja van: elsősorban bemutatni az Európai Bizottságnak a közelmúltban elfogadott új többnyelvűségi stratégiáját, megismerkedni a nyelvoktatás magyarországi helyzetével, valamint tájékozódni a magyar nyelv használatáról az uniós intézményrendszerben.

Látogatásán találkozik a kormányzat és a parlament képviselőivel is - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását