2024. április 29. - Péter

Csak akkor kap pénzt a gyógyszergyár, ha meggyógyul a beteg

Áttekinthetőbb lenne az egészségbiztosítás, ha a gyógyszeripar csak akkor és olyan összegben kapna pénzt, amikor és amilyen mértékben a betegek a kezelés eredményeként gyógyulnának. Az Egyesült Királyság ellenzéki vezéralakja, az egészségügyi árnyékminisz
2008. szeptember 28. vasárnap 14:30 - Hírextra
"Ahelyett, hogy a társadalombiztosítás bizonyos gyógyszeres beavatkozásokat nem tesz lehetővé, mert szerinte nem költséghatékonyak - ahogy az négy, rosszindulatú vesedaganatok kezelésére kidolgozott gyógyszerrel történt -, támogatnunk kellene az olyan új gyógyszerek használatát, amelyek hatásosak, és megegyezni abban, hogy a gyógyszergyárakat aszerint fizessék, ahogyan termékeik ténylegesen gyógyítanak" - javasolta Andrew Lansley.

Tavaly az angol egészségügyi minisztérium és a Johnson&Johnson gyógyszergyár már megegyezett egy ilyen ügyletben. A bortezomib nevű készítmény a csontvelőrák kezelésére került forgalomba és a cég a szert elérhetővé teszi azon betegek számára, akiknek ez orvosi vélemény szerint hatásos lehet. "A gyógyszergyár megkapja a pénzét, ha a beteg gyógyul, de nem kap semmit, ha a gyógyszer hatástalan" - közölte Andrew Lansley.

A kérdés elsősorban a drága készítményekkel kapcsolatban merült fel. A daganatellenes szerek vagy idegrendszeri betegségek kezelésére forgalomba kerülő gyógyszerek hatékonysága gyakran nem tisztázott, ugyanakkor a betegek joggal elvárhatják, hogy minden esélyt megkapjanak a gyógyulásra, vagy legalább a javulásra.

Az angol hivatal úgy ítélte meg, hogy az emlőrák kezelésére kidolgozott szer nem költséghatékony ahhoz, hogy annak költségét a társadalombiztosítás fedezze. Voltak betegek, akiknek a teljes kezelést maguknak kellett fizetni, a gyógyszertől a kórházi ápolásig. Más betegek kaptak receptet és fizettek a patikában, de az orvosi ellátást a társadalombiztosítás fedezte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását