2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A tizedes, a szólista meg a többiek

Az ország tíz katonazenekarából három mutatkozik be vasárnap Hódmezővásárhelyen, a II. Dél-Alföldi Katonazenekari Fesztiválon - mondta az MTI-nek a Magyar Honvédség hódmezővásárhelyi karmestere.
2008. szeptember 28. vasárnap 07:07 - Hírextra
Kovács István százados hozzátette: a helyi csoport mellett jelen lesz a szolnoki Légierő Zenekar, a debreceni Helyőrségi Zenekar, valamint a hódmezővásárhelyi Városi Fúvószenekar és mazsorett-csoport is. A program vendégeiként a Magyar Honvédség főkarmestere, Csizmadia Zsolt ezredes, nyugállományú főkarmester, Dobos László ezredes és a Központi Zenekar karmestere, Kovács Tibor alezredes is magasba lendíti majd a pálcát.

A dél-alföldi település főterén térzenékkel kezdődik a nap, négy zenekar négy külön helyszínen csinál kedvet a programhoz, majd következik a felvonulás, az összevont zenekari számok és végül gyep-showkat láthat a közönség.

Munkájuk nemcsak a szórakoztatásból áll, nagyon sokrétű - avat be a szakmába a százados. Elsődleges a szolgálati feladatok ellátása, azaz csapatsorakozók levezénylése, állami ünnepek, nemzeti ünnepek, zászlófelvonások, kegyeleti ünnepek kísérése. A zenészek civil felkéréseknek is szívesen tesznek eleget, ha mód van rá.

A jelenleg működő tíz katonazenekarnak háromszáz tagja van. A hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekar három megyében lát el feladatokat. A zenészek napi nyolc órás munkaidőben dolgoznak, amelybe beletartozik a hangszeres gyakorlás és az új zenei anyagok feldolgozása, emellett végrehajtják a már említett feladatokat is.

Miután hivatásos katonákról van szó, rendkívüli helyzetekben is számítanak rájuk. Erre példa a 2006-os árvíz, amikor a katonazenekar tagjai is pakolták a homokzsákokat, hogy védjék Csongrád megyét - mondta Kovács István.

Hódmezővásárhelyen nem ez a katonai megmozdulás lesz az egyetlen vasárnap. Az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoksága Nyitott Laktanya Napot rendez. Lesz futóverseny, önvédelmi sportbemutató, hagyományőrzők középkori játéka és tűzoltósági bemutató.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását