2024. május 2. - Zsigmond

Restaurálják a sevillai dolment

A sevillai városi tanács úgy döntött, hogy a város melletti Montelirio hegyen emelkedő történelemelőtti dolment restaurálják és körülötte régészeti zónát alakítanak ki.
2008. szeptember 27. szombat 08:16 - Hírextra
Ennek keretében megtiltják, hogy a dolmen közelében kereskedelmi központot építsenek, amely ellen a helyiek különben is erősen tiltakoztak. Helyettük egy régészeti központot akarnak létrehozni, ami a dolmen helyreállításával együtt 250 ezer euróba (kb. 60 millió forint) kerül - írta az El País című spanyol lap.

Az asztalformájú kőépítményt, amely egy folyosót és egy köralakú termet foglal magába, Leonardo García Sanjuan, a sevillai egyetem professzora a prehisztorikus kor katedrálisának nevezte, amely segít jobban megismerni a Kr. e. 3. évezred társadalmát.

"A monteliriói dolmen a történelemelőtti hitvilágok számára azt jelentette, mint a katedrálisok a középkori vallások számára. Ez a szentély építészetében, kultúrájában és szimbolikus voltában azonos volt a sevillai katedrálissal.

A dolmenek az akkori emberek számára a halotti megemlékezés és kultusz helyei voltak. Hatalmas jelentőséget tulajdonítottak nekik. Itt temetkeztek, emlékeztek és valószínűleg ide zarándokoltak" - vélte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását