2024. május 13. - Szervác, Imola

Megkaptuk az Eb-t!

A magyar főváros ad otthont a 2010-es úszó, műúszó, műugró és hosszútávúszó Európa-bajnokságnak - döntött a kontinentális szövetség (LEN). A LEN végrehajtó bizottsága szombaton Zürichben ítélte oda a rendezési jogot Budapestnek, amely Róma és Moszkva elle
2008. szeptember 27. szombat 11:15 - Hírextra
"Rendkívül kedvező fogadtatásra talált a pályázatunk, ráadásul a bizottság tagjaiban olyan jó emlékek élnek a 2006-os magyarországi Eb-ről, hogy nem volt vetélytársunk, és simán nyertünk" - mondta az MTI-nek a helyszínről Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke.

A két évvel ezelőttihez hasonlóan Budapesten és - a hosszútávúszók számára - Balatonfüreden sorra kerülő Eb 2010. augusztus 4-től 15-ig tart majd.

A MÚSZ tájékoztatása szerint Zürichben a Büro-tagok megkapták a kormánygaranciák másolatát, továbbá a Magyar Televízió kötelezettségvállalását. Ezután megtekintették Budapest kampányfilmjét, amelyből kiderült, hogy hétfőn a magyar fővárosban járt Nory Kruchten, a LEN kincstárnoka (vasárnaptól minden valószínűség szerint a szervezet új elnöke), és találkozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, valamint Gyenesei István sportért felelős önkormányzati miniszterrel, akik személyesen nyújtották át neki a garanciákat.

A film bemutatta, hogy a helyszínek nem változnak, azaz az úszásnak és a szinkronúszásnak a Széchy Tamás Uszoda, a műugrásnak a szintén 2006-ra épült létesítmény, míg a hosszútávúszásnak a Balaton ad otthont. A Margitsziget terhelését a jól bevált hajós szállítás mellett elektromos autókkal kívánja enyhíteni a Ruza József vezette szervezőbizottság.
Gyárfás Tamás a filmhez még annyit fűzött hozzá, hogy a szívet formázó logó, amelyet az Eb-t támogató Magyar Turizmus Rt. teljes egyetértésével vett át a szövetség, azt is szimbolizálja, hogy a szervezők szívvel-lélekkel végzik majd a munkájukat - nem pedig rutinból, ami a legnagyobb veszély lehet egy esemény ismételt megrendezésénél. Miután a pulit 2006-ban annyira megszerették a résztvevők, ezért a kabalafigura nem változik, csak a színe: 2010-ben nem fekete, hanem fehér lesz. Amikor Sven Folvik főtitkár viccesen felvetette, hogy milyen színű lesz a puli, ha Budapest 2016-ban is házigazda lesz, Gyárfás Tamás azt felelte: "pöttyös".
A Bürónak ez volt az utolsó döntése: a vasárnapi kongresszuson új vezető testületet választanak, Gyárfás Tamás pedig megpályázza a LEN alelnöki tisztét.

"Bárhogy is végződik a vasárnapi szavazás, az, hogy tagságom időszaka alatt két Európa-bajnokság rendezése, illetve rendezési jogának elnyerése adatott meg, felemelő érzés" - mondta a magyar szövetség elnöke.
Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya örömmel fogadta a hírt:
"Óriási fegyverténynek tartom, hogy megkaptuk a rendezési jogot megint, komoly sportpolitikai siker ez, amiben jelentős érdemei vannak a Gyárfás-Ruza elnök-főtitkár kettősünknek. Nyilván benne van a döntésben annak elismerése, hogy – talán nem tűnik elfogultságnak – kiváló volt a legutóbbi rendezés, olajozottan, gördülékenyen ment minden a 2006-os Európa-bajnokságon, respektálnak minket. A 2010-es viadal ráadásul nagy Eb-nek számít, amikor ez a főesemény, vagyis olyan évben kerül rá a sor, amikor se olimpia, se világbajnokság nincsen, tehát egész Európa ránk figyel majd."

Véleményéhez csatlakozott Cseh László, a jelenlegi legeredményesebb magyar úszó, a pekingi olimpia háromszoros ezüstérmese:

"Természetesen nagyon örülök, hogy miénk lett a 2010-es Eb, jó lesz megint hazai környezetben versenyezni. Remélem, két év múlva is telt ház lesz a Margitszigeten, amikor a szurkolók itthon láthatnak bennünket a minél jobb helyezésekért küzdeni."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását