2024. május 18. - Erik, Alexandra

Megnyílt a Hírös Hét

Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere nyitotta meg hétfőn a 74 éves múltra visszatekintő Hírös Hét Fesztivált, mely egykor a térség mezőgazdasági termékeinek bemutatója volt, de mára már összművészeti fesztivállá, konferenciasorozattá vált.
2008. augusztus 18. hétfő 20:20 - Hírextra

A Hírös Héten ünnepeljük mindazokat az embereket, akik hozzátettek valamit a város fejlődéséhez az elmúlt több mint hetven évben, függetlenül attól, hogy melyik korszakban éltek - mondta a város polgármestere megnyitóbeszédében.


Zombor Gábor hangsúlyozta: Kecskemét gyarapodó város, és nem csak gazdasági értelemben, hanem a lélekszámát tekintve is.


Az 1934-ben megrendezett Hírös Hét legkedvesebb programját élesztették újra a megnyitó előtti programmal, a gyermekfelvonulással. A virágokkal feldíszített babakocsik a Katona József Színháztól indultak el sétájukra, majd a zsűri döntése alapján a legszebben feldíszített babakocsi tulajdonosai - egy fiatal pár két gyermekével - egy wellness hétvégét kaptak ajándékba.
A vasárnap estig tartó programok közül kiemelkedik a 20 éves Csík zenekar születésnapi koncertje, valamint a Matt Bianco-koncert.


Érdekes lesz a Városi Civil Kerekasztal, ahol a tagszervezetek mutatkoznak be kulturális programokkal. Ebben az évben is megrendezik a mezőgazdasági és vidékfejlesztési, valamint a turisztikai fórumot is.


Kecskemét 1934-ben először rendezte meg a Hírös Hetet, ahol fel akarta hívni magára a figyelmet: az egymillió gyümölcsfán termő zamatos gyümölcsökre és a mezőgazdasági termékek széles skálájára. A harmincas évek elejének világválsága a várost is elérte. Kellett valami, ami felrázza az embereket, hitet ad, hogy érdemes itt termelni, mert lesz rá kereslet. A város akkori vezetői arra számítottak, hogy a gazdasági válság miatt megtorpant város a nagyszabású rendezvény hatásaként fellendül, újabb piacokat szerez, elsősorban mezőgazdasági termékeinek. Az első Hírös Hét már beváltotta a reményt, mert 25 ezren érkeztek a rendezvényre az ország más részeiből és külföldről. Az évszázados hagyományokra visszatekintő szőlő- és gyümölcstermesztés ismét fellendült, sikerült újabb piacokat szerezni. A rádiónak akkor még óriási hatása volt. Az első Hírös Hetet Móricz Zsigmond harangozta be a Magyar Rádióban, majd annyira megtetszett az írónak a rendezett szőlőültetvények látványa, hogy birtokot vásárolt magának a város határában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását