2024. április 29. - Péter

Kedveltebb a klasszikus, mint a kortárs

Jobban mentek a régi fotók, mint az újak az Ágens Fotóművészeti Galéria csütörtök esti fotóárverésén, bár a kortárs fotográfiákat ütöttek le magasabb áron. Ezek egy része eleve magas árról indult, mivel a kortárs képeknél a nagyítás, az előállítás költség
2008. szeptember 26. péntek 17:43 - Hírextra
A kétszázkét tételből hetven képviselte a klasszikus anyagot, szinte kivétel nélkül korabeli, jelzett, vintázs nagyítások. Az első igazi licitverseny Laub Juci reklámfotójáért folyt, 25 ezer forintos kikiáltási árának duplájáért kelt el.

Többen is meg akarták venni Csík Ferenc 1937-es Csendélet pohárral című kompozícióját. A 30 ezer forintról indított tételt 70 ezer forintnál ütötték le. A cseh klasszikus, Frantisek Dritikol, akinek néhány éve a Mai Manó Házban volt kiállítása, két különös, fény-árnyék játékra építő avantgárd akttal szerepelt. Az egyikért 160, a másikért 144 ezer forintot adtak. Demeter Károly aktjáért is megadták a 150 ezer forintot. Kikiáltási áron, 96 ezer forinton ütötték le Moholy-Nagy László 1930-as kompozíciójának az 1990-es években készült nagyítását.

Néhány licitlépcsővel megemelve, vagy kikiáltási áron vették meg Balogh Rudolf, Szöllősy Kálmán, Egger Géza, Erdélyi Mór, Inkey Tibor, Járai Rudolf, Kerny István és más klasszikusok vintázs fotóit és vevőre talált Escher Károly Ferenczy Noémi arcképe és Vámos László Kodály Zoltán egészalakos portréja is.

Kortárs fotókat csak kevesen vettek. Legtöbbet, 120 ezer forintot, Kanyó Ferenc 1977-es, sokszor kiállított kovács portréjáért adtak. Leginkább az aktoknak volt sikerük, Velican-Patrus Dóra két digitális printje 90, illetve 110 ezer forinton kelt el. Pándi Titusztól is két aktot vettek 95-95 ezer forintért. Ursch Thiery nemzetközi fesztiváldíjas aktjait egyenként

39-39 ezer forintos kikiáltási áron vették meg. Elkelt Barta Zsolt Péter, Berényi Gyula, Simon Csilla hasonló témájú, a női test szépségeit feltáró fotója, valamint a marosvásárhelyi Abrán M. Katalin Tél, és Szathmáry-Király Ádám Vihar után című fotója is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását