2024. április 24. - György

Freskóterápia a dutyiban

Elítéltek végzik a Balassagyarmati Fegyház és Börtön kápolnájának felújítását, festőművészek segítségével ők festik meg a börtönkápolna freskóját is; a másfél évig tartó munkában összesen 70 fogvatartott vesz részt.
2008. szeptember 26. péntek 15:55 - Hírextra
Budai István, az intézet parancsnoka pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: a Társadalmi Visszailleszkedést Segítő Egyesület 61 ezer eurót nyert a balassagyarmati börtönkápolna felújítására a Norvég Civil Támogatási Alap pályázatán, a kísérleti programban az elítéltek dolgoznak.

Még ebben a hónapban elkezdődnek háromszor 45 órában az elméleti és gyakorlati képzések. Az oktatásban 15 önként jelentkező elítélt vesz részt, de a másfél év alatt 70 fogvatartott dolgozik majd a felújításon a helyi ArtTéka Egyesület festőművészeinek, építészeinek, valamint a városi szakiskola oktatóinak segítségével.

A 10 méter belmagasságú kápolnát, amelynek csúcsmagassága 16 méter, 2009-ben a karácsonyi szentmisén szeretnék felavatni. A kápolna jelenleg csak a börtön könyvtáraként működik, a felújítás után kétfunkciós lesz majd.

A parancsnok közölte: sok fogvatartott vesz rész az egyházi foglalkozásokon, a szentmisékre 70-80 elítélt jár rendszeresen.

A megyei börtön kápolnáját 1857-ben Ferenc József császár rendeletre adott parancsa alapján szentelték fel, hetente egyszer tartottak szentmisét. Magyarországon 1887-től 1949-ig működött intézményesen a fegyintézeti lelkészség, a tevékenységet a Rákosi-diktatúra idején szüntették meg. A rendszerváltásig - az '56-os forradalom rövid időszakát leszámítva - nem volt lehetőség a fogvatartottak vallásgyakorlására. Az istentiszteletek, vallási rendezvények rendjét 1990-ben rendelet szabályozta, majd 2000 augusztusától kormányrendelettel visszaállították a börtönlelkészi szolgálatot.

Az egyházi tevékenység megszűnésével párhuzamosan a balassagyarmati börtönkápolnában álmennyezetet kellett felszerelni, ezt lebontják a munkák során.Fábián Péter, a pályázó egyesület elnöke szerint a munka nagymértékben segíti a társadalomba való visszailleszkedést, és a kísérleti freskóterápia egyfajta próba is lesz, hiszen itt minden az elítéltek hozzáállásán múlik.

Lencsés Zsolt festőművész, az ArtTéka Egyesület alelnöke úgy véli, ha az elítéltek kikerülnek majd a civil társadalomba, ott is keresik azt a hangulatot, atmoszférát, amelyet a freskófestés, a kápolnafelújítás során megélnek.

A balassagyarmati börtön kápolnájában tavaly már kialakították a Szent Adorján emlékfalat, rajta a védőszentet ábrázoló domborművel, ugyancsak Lencsés Zsolt vezetésével, az antik meszes eljárással készült munkában már részt vettek az elítéltek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását