2024. április 29. - Péter

A berlini zsaruk nem buszoznak

Így összegezhető a német főváros rendőrségi főparancsnokának, Dieter Glitschnek válasza a berlini közlekedési vállalat ((BVG) azon kérésére, hogy a rendőrök a tömegközlekedési eszközökön segítsenek megfékezni a mind inkább elharapódzó erőszakos cselekmény
2008. október 28. kedd 12:42 - Hírextra
A BVG végső kétségbeesésében fordult a rendőrség vezetőjéhez, miután a közelmúltban elsősorban a buszokon, de a földalatti vasúton is félelmetesen megszaporodott a vezetők, illetve az ellenőrök elleni támadások száma, nem is beszélve a verbális atrocitásokról, azaz a durvábbnál durvább sértegetésekről. A társaság ezért kérte a főkapitányt, hogy vezényeljen rendőröket a legkritikusabb járatok "fedélzetére".

Dieter Glietsch azonban kedden nyilvánosságra hozott válaszában könyörtelenül elutasította ezt. Egyebek között arra hivatkozott, hogy a rendőrök amúgy is azonnal a helyszínre sietnek - azaz autóznak -, ha éppen szükséghelyzet van. "Fegyveres jegyellenőrzésről" viszont szó sem lehet - érvelt a parancsnok, aki a bennfentesek szerint nem merte vállalni a többnyire Volkswagenhez szokott berlini rendőrök buszoztatását, illetve metróztatását.

Mindennek ellenére tény, hogy eddig még nem tapasztalt méreteket öltöttek az erőszakos cselekmények a fővárosi autóbuszokon, illetve földalatti metrószerelvényeken. A buszsofőrök közül sokan szinte állandó félelemben élnek, különösen a korahajnali induláskor, illetve az éjszakai műszak befejezésekor, amikor még - vagy már - kevesebb a "békés" utasok száma. Hatósági források szerint a tettlegességig fajuló támadásokban mindenekelőtt fiatalok, illetve a bevándorló családokból származó, békétlen potyázók járnak elől, sajátos bátorságukat az alkohol jelentős mértékben fokozza. - "Bezzeg a régi időkben még más volt a helyzet, akkor még megtiszteltetés volt sofőrnek lenni, s a buszvezetőt általános tekintély övezte" - vélekedett egy nyugdíj előtt álló buszsofőr.

A közvetlen biztonsági szerepvállalással kapcsolatos rendőrségi elutasítás ellenére a berlini hatóságok, illetve a vállalat vezetői tisztában vannak a helyzet súlyosságával, s új óvintézkedéseken törik a fejüket. Egyelőre azonban - mindenekelőtt pénzszűke miatt - a megfigyelésre alkalmas videokamerák számának növelésén túl semmit nem agyaltak ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását