2024. május 5. - Györgyi

Egymilliárdos drogcsempészet

Feltehetően egymilliárd forint értékben csempészett az elmúlt két évben Magyarországra kábítószert az a bűnözői csoport, amelynek felderítéséről pénteken számolt be a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI).
2008. szeptember 26. péntek 13:30 - Hírextra
Bucsek Gábor őrnagy, az NNI szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: egy Belgiumban élő, 60 éves, magyar állampolgárságú férfi irányította a kábítószer-csempészetet, az irányításával került a Dél-Amerikából származó kábítószer a Holland Antillákról Hollandiába és Belgiumba, majd onnan Magyarországra, elsősorban a fővárosba és a Balaton környékére.

A rendőrség tájékoztatása szerint a 90-es években a magyarországi alvilágban "kokainbáróként" elhíresült D. L. monogramú férfi 2006-ban szervezte meg a kábítószer-csempészettel és -terjesztéssel foglalkozó hálózatát. A férfi nem volt ismeretlen a belga, holland és német bűnüldöző hatóságok előtt.

A férfit szeptember 10-én adták ki a német hatóságok Magyarországnak, mellette további három elkövetőt fogott el a rendőrség. A kábítószer értékesítésében részt vevő bűntársaknál a rendőrség kábítószerrel szennyezett mérlegeket, a csomagoláshoz és adagoláshoz szükséges eszközöket foglalt le.

A kokaint részben személygépkocsiban hozták az országba, ebben a munkában D. L. is részt vett. Általában nagy értékű, díszcsomagolású preparált whiskey-s üvegekben csempészték be a kábítószert; az üvegekbe egy zárt dobozban körülbelül 650 gramm tiszta kokaint rejtettek, majd az üveget feltöltötték a szesszel. Más alkalmakkor kerékpárbelsőkben vagy gumikesztyűkbe rejtve került a kábítószer az országba.

A szervezet két ajkai tagja gyanútlan fuvarozókkal is hozatott be az országba kábítószert; a drogot a bútordobozok közé rejtették. A rendőrség 10 kilogramm ilyen módon csempészett amfetamint foglalt le, illetve az egyik dílert akkor fogta el, amikor a legális szállítmányból kiszedte a 8 kilogramm marihuánát 2008 júliusában.

Emellett Budapesten és Veszprém megyében a nyomozók lefoglaltak 4 kilogramm kokaint, 3 kilogramm amfetamint, 50 ezer ecstasy tablettát, mintegy 145 millió forint forgalmi értékben. A holland hatóságokkal együttműködve a Holland Antillákon két kábítószercsempésztől további 3,5 kilogramm kokaint is lefoglaltak.

A nyomozás során összesen 206 millió forint értékű kábítószert foglaltunk le, a bizonyítékok szerint a csoport az elmúlt két évben közel egymilliárd forint értékű drogot csempészett Magyarországra és terjesztette azt - mondta az őrnagy. Tájékoztatása szerint a behozott kokain rendkívüli, 92 százalékos tisztaságú volt, amit 25 százalékos hígítással hoztak volna a bűnözők forgalomba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását