2024. május 16. - Mózes, Botond

Adatgyűjtési ügy

Orbán Viktor Fidesz-elnök pénteken azt mondta, a törvényt és a demokráciát is megsértették a titkosszolgálatok a megfigyelési üggyel, a szervezetek irányítóit súlyos felelősség terheli; Répássy Róbert szerint csak az általuk lejátszott hét felvételen besz
2008. szeptember 26. péntek 19:33 - Hírextra
Az MSZP frakcióvezetője a parlament házbizottságánál kezdeményezi: foglaljon állást arról, hogy Simicskó István KDNP-s bizottsági elnök megakadályozhatja-e a nemzetbiztonsági bizottság összehívását, Szilvásy György titokminiszter pedig azt közölte: az NBH vizsgálja, tegyen-e feljelentést jó hírnév megsértése miatt az Almássy Kornél által csütörtökön elmondottakkal kapcsolatban.

Pénteken a Népszabadság azt írta, információi szerint az UD Zrt. ügyében ideiglenesen minden nyomozati cselekményt leállítottak; a lap szerint a felfüggesztés oka az, hogy a hangfelvételek nem felelnek meg a célhoz kötöttség elvének. Később a Fővárosi Főügyészség az MTI érdeklődésére közölte: nem függesztette fel a nyomozást az adatgyűjtési ügyben.

"A titkosszolgálatok irányítóit súlyos felelősség terheli bűncselekmények elkövetéséért és azért, mert beavatkoztak a titkosszolgálatok a magyar politikai életbe. Ezt elfogadhatatlannak tartjuk" - hangsúlyozta Orbán Viktor egy sajtótájékoztatón.

Kérdésre válaszolva a pártelnök kiemelte: Demeter Ervin fideszes képviselő azért tudhatott előre a megfigyelésekről, mert azt a titkosszolgálatok kiszivárogtatták újságíróknak. Politikustársa erről azért beszélt, mert a titkosszolgálati akciókkal szemben az egyetlen védettséget a nyilvánosság jelenti - tette hozzá a pártelnök.

A Fidesz szerint csak az általuk lejátszott hét lehallgatott felvételen beszél fideszes politikus, a többin az UD Vagyonvédelmi Zrt. munkatársai, vezetői szerepelnek, politikusok egyáltalán nem; erről Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese beszélt budapesti tájékoztatóján az MTI kérdésére.

Arra a felvetésre, hogy a titokminiszter szerint nem hét, hanem mintegy harminc felvételt adtak át a nemzetbiztonsági bizottságnak, Répássy Róbert azt mondta: maga Szilvásy György válogatta szét tendenciózusan a lehallgatott beszélgetéseket.

A három évvel ezelőtti Mucuska-ügyhöz hasonlította a mostani adatgyűjtési ügyet Németh Zsolt és Révész Máriusz fideszes politikus. Az ellenzéki képviselők szerint ugyanazt a forgatókönyvet alkalmazza a titkosszolgálatok akkori és mostani irányítója, fideszes politikusok besározására. Németh Zsolt és Révész Máriusz - akiknek a 2005-ben nyilvánosságra került Mucuska-ügyben hallgatták le a telefonbeszélgetéseit - arról beszélt, hogy akkor és most is ugyanaz volt a módszer: lehallgattak ellenzéki politikusokat, majd pártpolitikai célra próbálták hasznosítani a felvételeket, hogy besározzák a Fideszt.

Az MDF-frakcióból pénteken kizárt Almássy Kornél csütörtökön elhangzott állítására, miszerint az őt és környezetét ért fenyegetések mögött a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) "sejlett fel", a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok neve elhallgatását kérő illetékese pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy "képtelenség és kitaláció". Az NBH-nak nincs törvényi jogosítványa, hogy bárkit őrizetbe vegyen és fogva tartson; amit Almássy Kornél ezzel kapcsolatban állít, az képtelenség és kitaláció - fűzte hozzá.

Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón közölte: az NBH vizsgálja, tegyen-e feljelentést jó hírnév megsértése miatt az Almássy Kornél által csütörtökön elmondottakkal kapcsolatban.

Hangsúlyozta: ami a politikus szájából elhangzott, az tarthatatlan rágalom, mert az NBH-nak nincs kommandós egyenruhája, nem tud telefonbeszélgetéseket blokkolni, nincs fegyverzete és jelvénye sem.

A sajtótájékoztatón a titokminiszter szintén kérdésre válaszolva beszámolt arról, hogy az adatgyűjtési ügyben egy szocialista országgyűlési képviselő is érintett, de nem azon az oldalon, amelyen Demeter Ervin és Kövér László (Fidesz), hanem a másikon, vagyis adatokat gyűjthettek róla.

Almássy Kornél az MTI-vel közölte, hogy jogi lépéseket tesz az elmúlt hetekben vele szemben "aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelenős érdeksérelmet okozó rágalmazások, valamint magántitok jogosulatlan megszerzése" miatt.

A politikus csütörtökön biztonsági őrökkel érkezett sajtótájékoztatójára, amelyen nyilatkozatot olvasott fel. Ebben hangsúlyozta: az őt ért fenyegetések mögött "a hatalom, a titkosszolgálat sejlett fel, új értelmet adva, sokkal fenyegetőbbé téve a korábbi eseményeket is".

Az MSZP frakcióvezetője, Lendvai Ildikó a parlament házbizottságánál kezdeményezi: foglaljon állást a testület arról, hogy Simicskó István KDNP-s bizottsági elnök megakadályozhatja-e a nemzetbiztonsági bizottság összehívását - jelentette be Juhász Ferenc sajtótájékoztatóján.

A nemzetbiztonsági bizottság szocialista tagja elmondta: ő kérte Lendvai Ildikót, hogy járjon el a házbizottságnál. Ha a házbizottság érdemben nem foglal állást a kérdésről, akkor Juhász Ferenc a parlament alkotmányügyi és ügyrendi bizottságától kéri annak vizsgálatát, hogy Simicskó Istvánnak van-e joga, lehetősége szabotálni egy képviselőcsoport kérését a bizottság összehívására. Ha ez a lépés sem hoz eredményt, akkor az MSZP elnökhelyettese a házszabály értelmezését kéri az Alkotmánybíróságtól.

Juhász Ferenc szerint a szocialista párt és az ország érdeke, hogy a lehallgatási botrány, az árnyék-titkosszolgálati ügy ne húzódjon hónapokig, évekig, és a nyilvánosság minél hamarabb megismerhesse a tényeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását