2024. április 26. - Ervin

Szívünk napja

Ingyenes szűrővizsgálatokkal, interaktív szakmai előadásokkal és kardiológiai tanácsadással várják az érdeklődőket a Szívünk Napja központi rendezvényén a Városligetben vasárnap.
2008. szeptember 25. csütörtök 16:45 - Hírextra
A Szív Világszövetsége kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt egyszerre rendezik meg a Szívünk Napját. A Világszövetség magyar tagjai - a Magyar Nemzeti Szívalapítvány és a Magyar Kardiológusok Társasága - az első évtől kezdve csatlakozott a felhíváshoz.

Magyarországon az emberek több mint a fele (52 százaléka) szív- és érrendszeri betegségben hal meg, és a gyógykezelések fele is ezeknek a betegeknek az ellátására irányul.

A szív- és érrendszeri betegségek főbb kockázati tényezői a dohányzás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint. Egyéb kockázati tényezők között a túlsúly, a cukorbetegség és a túlzott alkoholfogyasztás említhető - hívta fel a figyelmet a csütörtöki sajtótájékoztatón Forster Tamás, a Magyar Kardiológusok Társasága elnöke.

Egyértelműen állítható ugyanakkor, hogy a szív- és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető lenne, elsősorban egészségesebb életmóddal.A Szívünk Napja idei jelmondata: Ismerd meg kockázatodat!, így elsősorban a szívbetegségre hajlamosító kockázati tényezők kiküszöbölésére, korai kezelésére kerül a hangsúly az idei eseményen.

"A megelőzést nem lehet elég korán kezdeni, ezért szeretnénk, ha ez egy emlékezetes családi nap lenne. A programokkal igyekszünk minden korosztályt megszólítani" - tette hozzá Nagy András, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány elnöke.

A budapesti központi rendezvényen a fiataloknak játszóházat rendeznek be, lesz családi akadálypálya, a vállalkozó kedvűek felvehetnek egy 20 kilogrammos kabátot, hogy érezzék mit jelent ekkora súlyfelesleg. A szakmai programokon neves szakemberek tartanak interaktív előadásokat például a célérték jelentőségéről a magas vérnyomás kezelésében, a koleszterinről és a vérzsírokról, valamint az elhízásról.

Ezentúl lesz még Jóban-Rosszban közönségtalálkozó, műsort ad a Goór Nagy Mária Színitanoda és sportbemutatók, nyereményjátékok teszik még érdekesebbé a központi rendezvényt, amelyet 10 és 18 óra között tartanak a Városligetben a Petőfi Csarnok melletti réten.Hasonló rendezvényeket tartanak szeptember utolsó vasárnapján több mint 100 országban a Szív Világszövetsége felhívására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását