2024. március 29. - Auguszta

Sikeresebb a házasságon belül születő gyermek

A házasságon kívüli kapcsolatból született gyermekek rosszabbak az iskolában, kisebb az esélyük arra, hogy jó munkát kapnak, és több lehet az egészségügyi problémájuk is - derül ki egy angol kutatásból, amely rámutat az egyre terjedő "együttélés" veszélye
2008. szeptember 25. csütörtök 09:33 - Hírextra
Az újszülöttek fele házasságon kívül születik Nagy-Britanniában. Ugyanakkor a csupán együttélő párok kapcsolatai átlagban sokkal rövidebbek, mint a házasságok - azaz sok gyermeket végül csak egy szülő nevel fel.

A tanulmány tízezer háztartást vizsgált tizennyolc éven át, és azt a következtetést vonja le, hogy hosszú távon negatív következményei vannak annak, ha valakit csak az apja vagy csak az anyja nevel fel.

Az egyszülős gyerekek rosszabbak az iskolában, kisebb az esélyük, hogy jó munkát kapnak és több egészségügyi problémájuk lehet a későbbiekben.

A kutatás eredményei ellentmondanak a brit Munkáspárti frakcióvezető, Harriet Harman azon kijelentésének, miszerint a házasság intézményének nincs nagy jelentősége a közérdek szempontjából, és a kormánynak tiszteletben kell tartania a szülők azon jogát, hogy maguk választhassák meg életmódjukat.

John Ermisch, az essexi közgazdasági egyetem professzora szerint a házasságon kívül születő gyermekek számának növekedése igazán okot ad az aggodalomra. Míg 1975-ben csak a gyermekek 9 százaléka született házasságon kívül Nagy-Britanniában, 2006-ban már a 44 százaléka.

Ez elsősorban annak tulajdonítható, hogy már az első kapcsolatuk alatt összeköltöznek a fiatalok, és gyermekeket is vállalnak. Ezen kapcsolatok ingatagsága pedig azt jelenti, hogy egyre több brit tölti gyermekkora jelentős részét egyszülős családban.

Háromnegyedük születésükkor azonban még együtt voltak a szülei. Ezen kapcsolatok átlagosan ugyanis csak két évig tartanak. Ráadásul a gyermekkel megáldott együttélő párok ritkábban házasodnak össze, mint azok, akik a házasságig nem vállalnak gyermeket.

Az együttélő pároknak csak a 35 százaléka marad együtt addig, míg gyermekük el nem éri a 16 éves kort, míg a házasoknál egy az arány 70 százalék. Tehát az, hogy gyermek születik egy kapcsolatból, még nem jelenti azt, hogy a felek hosszú távon is együtt maradnak.

Ráadásul az egyedülálló anyáknak sokkal több időbe telik, mire másik partnert találnak, azaz gyermekeik sokáig apa nélkül nőnek. Ők, mire elérik a 16 éves kort, átlagban valamivel kevesebb, mint nyolc évet töltenek apa nélkül.

Az együtt élő párok gyermekeiként születettek pedig majdnem öt évig élnek úgy, miután szüleik szakítanak, hogy az egyik szülő szerepét betöltő ember hiányzik az életükből. Ugyanez az arány a házasságban születetteknél 1,6 év.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását