2024. április 19. - Emma

Páncélajtóval védik a most felfedezett kristálybarlangot

Egy 75 méter hosszú kristálybarlangot tártak fel a szakemberek az elmúlt hetekben a Gellért-hegy oldalában. A járatot egyelőre nem lehet látogatni és az sem biztos, hogy valamikor is megnyitják a nyilvánosság előtt.
2007. február 14. szerda 11:21 - Hírextra

Az elmúlt év utolsó napjaiban a Gellért-hegy oldalában egy ház alapjainak építése közben találtak rá a barlangra. A szakemberek megkezdték a kutatást és február elejére már 75 méter hosszan feltárták a járatot. Két - egyedülálló szépségű - kristályteremre bukkantak eddig - mondta el a Független Hírügynökségnek Adamkó Péter barlangkutató, a feltárás egyik résztvevője. Hozzátette: a feltárás még folytatódik, egyelőre nem lehet még tudni, hogy milyen hosszan találnak járatokat.

A szakember elmondta azt is, hogy mivel a feltárás még tart, így egyelőre nem lehet látogatni a barlangot. Az sem biztos, hogy a természetvédők egyáltalán megnyitják-e később. Most mindenesetre páncélajtóval védik a bejáratot, hogy illetéktelenek ne jussanak be: egyrészt azért hogy ne károsítsák a barlangot, másrészt, hogy ne törjék össze magukat - tette hozzá Adamkó Péter.

A barlangkutató beszélt arról is, hogy Budapest a világon az egyetlen nagyváros, amelyben barlangok vannak, főként a Rózsadom alatt. Kialakulásokhoz két dolog kell: a mészkő és az alulról feltörő hévíz.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását