2024. április 26. - Ervin

Könyv a teremtésről

Megjelent a teremtés ünnepéről szóló kötet a Luther Kiadó gondozásában a Déli Evangélikus Egyházkerület teológiai és fotópályázatára beérkezett munkákból - közölte az MTI-vel csütörtökön Gáncs Péter evangélikus püspök.
2008. szeptember 25. csütörtök 17:27 - Hírextra
Az egyházi vezető elmondta: a teremtés ünnepének bevezetését a Lutheránus Világszövetség és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT)egyaránt kezdeményezte. Ezzel az emberek figyelmét a globalizáció problémáira, a környezetvédelem fontosságára és a teremtett világ tiszteletére szeretnék felhívni, amelyhez segítséget nyújt ez a könyv.

Az ökológiai krízis felszámolása érdekében "az emberek fejében kellene rendet tenni", amihez az egyházak is jelentős mértékben hozzájárulhatnak. A teremtés ünnepének célja, hogy az embereket ráébresszék: ne kizsákmányolói, hanem ésszerű használói legyenek a természetnek - fogalmazott.
A teremtés ünnepét Magyarországon a MEÖT ajánlására tagegyházaiban - az ortodox és protestáns felekezetek körében - szeptember egyik szabadon választható vasárnapján ünneplik majd jövőre. Az új egyházi ünnep emlékeztet a korábbi aratási hálaadó ünnepségekre, mert itt is megköszönik Istennek az elmúlt év termését, ám bővül azzal az üzenettel, hogy a megfelelő gazdálkodás érdekében a Föld természeti viszonyaira vigyázni kell - folytatta.

Gáncs Péter elmondta: az ünnephez kapcsolódó kiadvány egyik célja, hogy megfelelő liturgikus szövegekkel lássa el a lelkészeket, amelyeket fel tudnak használni az egyházi esztendő részeként bevezetendő teremtésünnepi istentisztelet liturgiájában. A kötet fényképeiből vasárnap a Deák téri evangélikus templomban tartandó istentiszteleten vetítenek majd a híveknek, de ezek a felvételek interneten is letölthetők lesznek.

A könyvajánlóban az áll: "Manapság lehetetlen keresztény emberként élni úgy, hogy ne érdekeljen a teremtett világ jövője, s hogy a teremtő Istenbe vetett hit ne határozza meg fogyasztói szokásainkat, felelős vagy felelőtlen életmódunkat. A kötet teológiai tanulmányai, a hozzájuk kapcsolódó fotókkal együtt, megnyithatják szemünket, hogy újra rátaláljunk helyünkre, felelős küldetésünkre a teremtménytársak között".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását