2024. március 29. - Auguszta

Szigorított pontrendszer

Az eddiginél több büntetőpont jár januártól az utakon elkövetett bűncselekményekért és szabálytalanságokért - döntött hétfőn az Országgyűlés. A gondatlanságból elkövetett közlekedési bűncselekményt az eddigi 4 pont helyett 7, a szándékost 7 helyett 10 pon
2007. december 18. kedd 06:50 - Hírextra
2001-ben vezették be itthon a pontrendszert, 2004-ben egyszer már módosították, de azóta bebizonyosodott, hogy tovább kell szigorítani.

Több büntetőpont jár januártól az egyes bűncselekmények miatt. Az eddigi 7 helyett 10 büntetőpontot kap az, aki elmulasztja a segítségnyújtást, részegen vagy bódult állapotban vezet, illetve cserbenhagy valakit. Ugyanennyi pont jár közúti veszélyeztetésért, és járművezetés tiltott átengedéséért és cserbenhagyásért is.

Közúti baleset okozásáért az eddigi 4 helyett 7 pontot lehet kapni az újévtől.

Változnak azok a határok is, amely után csökkenthetők a büntetőpontok, ha a megbüntettet sofőr képzésre megy. Eddig 14 pontnál 9, 15 és 17 pont között 5 pontot lehetett veszíteni, ha valaki részt vett az utánképzésen. 2008-tól 9 pont csak 12 pontig járna, míg afölött 6 ponttal lehet csökkenteni a meglévő büntetőpontokat.

A 18 pontos határ, ami után bevonják a jogosítványt, nem változik jövőre.

2006 végéig 330-an érték el azt a legfelső ponthatárt -18 pontot vagy többet - ami után visszavonják a vezetői engedélyt. Emellett összesen több mint 550 ezer embernek volt valamennyi büntetőpontja.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását