2024. május 6. - Ivett, Frida

Hadisírokat gondoztak német katonák

Két héten át dolgoztak Nagykanizsán a Német Hadisírgondozók Szövetségének tagjai magyar katonákkal, hogy rendbe hozzák a város temetőjében elhantolt második világháborús katonák sírkertjét.
2008. szeptember 25. csütörtök 17:43 - Hírextra
A dél-zalai városba 15 évvel ezelőtt érkeztek először a német hadsereg katonái, hogy az addig meglehetősen elhanyagolt sírokat - közvetlenül a szovjet katonák temetője mellett - helyreállítsák. Azóta is rendszeresen visszajárnak, idén a szokásos takarítási, karbantartási feladatok mellett új járdaszakaszt is építettek a sírokhoz.

A 12 főből álló német csapatot irányító Uwe Weber főhadnagy az MTI-nek elmondta: a nagykanizsai temetőben 481 elhunyt katona fekszik, többségük a német hadseregben harcolt, de vannak köztük jónéhányan magyarok is. Azt pedig még nem is tudták felmérni, hogy az első világégés után hány német katona földi maradványa került ebbe a temetőbe.

A kéthetes munkában a német egyenruhások mellett a magyar honvédség négy katonája, valamint a Magyar Nemzetőrség nyugat-dunántúli alakulatának hat tagja segédkezett. A munka zárásaként csütörtökön katonai tiszteletadással és tábori lelkészi áldással koszorúzták meg a még korábban itt felállított emlékkeresztet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását