2024. március 29. - Auguszta

Mérnökkonferencia

Több, mint száz mérnök részvételével szakmai konferenciát tartanak elsősorban a Visegrádi négyek (V4-ek) mérnökei október 9 -én Szegeden- tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
2008. szeptember 25. csütörtök 17:48 - Hírextra
Kovács Gábor elmondta: a V4-ek mellett román, szerb, horvát, osztrák és német szakembereket is hívtak a konferenciára. Az esemény előzménye egy, már több mint tizenötéves hagyományra visszatekintő találkozónak, melyen a négy ország mérnök kamarái, illetve szövetségei tárgyalnak az aktualitásokról. Így az országok hivatalos delegációi mellett az azt megelőző napra a szakemberek is meghívást kapnak.

Az idei konferencia A város és folyója címet viseli, melybe beletartozik a környezetvédelemtől az állatvédelmen át a közlekedés is. Emellett lesznek olyan előadások is, melyek nem szigorúan műszaki jellegűek, mint például a tiszai hajózás és halászat a muzeológusok szemével. Három szekció lesz: közlekedés, vízgazdálkodás és egyéb, azaz környezetvédelem vagy múzeológia.

Legalább negyvenöt szakmai előadás hangzik majd el, amelyeket már előre bekértek a szervezők és nyomtatásban is megjelenik majd. Ezek közt Szeged és a Tisza kapcsolatának vizsgálata mellett a főváros és a Duna-part problematikája is megjelenik, azaz a Duna-part vitatott hasznosítása sétáló- vagy közútként. Emellett az egyik előadás elemzi majd a Nagyvárad-Temesvár-Szeged-vasútvonal helyreállítását, ami régiós szempontból is rendkívül fontos.

Másnap rendezik a visegrádi országok hivatalos találkozóját, amelynek három témája van. Az elsőben minden ország beszámol a múlt év legfontosabb mérnöki eseményeiről, jogszabályi változásokról, hatáskörökről, illetve az európai mérnökpiachoz fűződő viszonyról. A második a bolognai folyamat műszaki felsőoktatásra gyakorolt hatása, azaz: hogyan lehet megőrizni a múlt hagyományait és közben alkalmazkodni az Európai Unió követelményeihez. A harmadik téma a szabályozott mérnöki tevékenység összeegyeztethetősége az európai szolgáltatások szabad áramlásának irányelvével.

Szombaton egy közös nyilatkozat aláírásával zárul a konferencia. Ezt követően pedig szakmai kiránduláson mutatják be a résztvevőknek Szeged és környéke értékeit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását