2024. március 29. - Auguszta

Gyurcsány: Magyarország nem függetlenítheti magát Oroszországtól

Magyarország nem függetlenítheti magát Oroszországtól - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön Budapesten, az idén elhunyt magyar származású amerikai politikusról, Tom Lantosról szóló megemlékezésen.
2008. szeptember 25. csütörtök 18:36 - Hírextra
"Az egyik oldalról kétségtelen, hogy Magyarország, az Európai Unió, - ha úgy tetszik - az euroatlanti együttműködés egész értékvilága és az Oroszország által vallott és érvényesített értékek között kimutatható különbség van. (...) Ugyanakkor Magyarország, amely egyébként oly annyira függ ettől az országtól, képtelen függetleníteni magát Oroszországtól. Belátható ideig ez így fog történni".
A grúz-orosz konfliktus megmutatta, hogy az Oroszországgal folytatott viszony nem csak energiakérdés. Épp ezért a magyar külpolitika előtt álló kihívások közül az egyik legfontosabb kérdés a magyar-orosz kapcsolat - mondta a miniszterelnök.

Magyarország számára nem kérdéses, hogy külpolitikájának vezérlő tartalma a demokratikus normák, az emberi jogok védelme, így világos, hogy kik az ország barátai és ellenfelei. Ugyanakkor fontos, hogy az ember se barátot, se ellenfelet ne próbáljon kioktatni - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc szerint lehet, hogy időnként vannak viták az Egyesült Államok és Európa között, de nem lehet azt elfelejteni, hogy a világ biztonságát a leghatékonyabban ez a két közösség csak együtt tudja védeni. Az Egyesült Államok és Európa is tud önmaga problémát okozni a világban, de ezek megoldására csak együtt képes - mondta a kormányfő.

Magyarországnak az az érdeke, hogy az európai népek között erősödjön az intézményes és az emberek közötti együttműködés. Magyarországnak újabb és újabb területeken kell keresnie a megerősített együttműködést a többi tagállammal. Emellett az országnak támogatnia kell az unió további bővítését - húzta alá.

Tom Lantos a külpolitika két nagy pillére - az ország képviselete és az értékek képviselete - között egy arányos és bölcs egyensúlyt tudott teremteni. A magyar külpolitikának is az a legfontosabb feladata, hogy legyenek világosak a képviselt értékek, valamint világosan képviselje az ország érdekeit - vélekedett Gyurcsány Ferenc.

Tom Lantos azért küzdött, hogy a szabadság és az emberi jogok meghatározóak legyenek a nemzetközi politikában és ezeket az értékeket képviselje Magyarország is. Tom Lantos álma bizonyos értelemben beteljesedett, Magyarország egy önmaga teljesítményére büszke, erős országgá vált - fűzte hozzá a kormányfő.

Az emlékkonferencián a miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány kezdeményezi a Lantos Nemzetközi Szabadság és Demokrácia Intézet létrehozását. Az intézmény megalakítását törvénybe is iktatnák - tette hozzá.

Charles Gati magyar származású amerikai politológus is arról beszélt, hogy Tom Lantos egy tökéletesebb Magyarországról álmodott. Mindig is abban bízott, hogy Magyarország az euroatlanti közösség tagja lesz. A politikus megbélyegezte az orosz kormányt a sajtószabadság megsértéséért, az emberi jogok semmibe vételéért - mutatott rá a szakember.

Kurt Volker, az Egyesült Államok NATO nagykövete is azt emelte ki, hogy Tom Lantos mindig felszólalt az elnyomás ellen, bárhol is történt az a világban. Hitt abban, hogy minden embernek alapvető joga a véleménynyilvánítás és vallásának gyakorlása - tette hozzá magyarul elmondott beszédében.

Valki László nemzetközi jogász szerint Tom Lantos karizmatikus személyiség volt. A politikus már az 1980-as években sokat tett Magyarországért, sokat tett azért, hogy békés legyen a rendszerváltás. Tom Lantos a magyarságot egészében szerette volna szolgálni, nemcsak Magyarországot tartotta szem előtt - fűzte hozzá felszólalásában.

Az emlékkonferencián a miniszterelnök mellett a kormány több tagja is megjelent, több nagykövet és egyházi vezető mellett.Soros György magyar származású amerikai üzletember videoüzenetében párhuzamba állította saját és Tom Lantos életútját és méltatta a politikus szerepét a magyar rendszerváltásban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását