2024. április 19. - Emma

Erős a "hátország" Gyurcsány mögött

Gyurcsány Ferencet választják újra párelnökké az MSZP tavaszi tisztújító kongresszusán - jelentette ki Lamperth Mónika az MTI-nek csütörtökön adott interjúban. A pártelnök kabinetvezetője elmondta: más szocialista politikus ezt a posztot nem ambicionálja.
2008. szeptember 25. csütörtök 16:30 - Hírextra
Lamperth Mónika szerint a tisztújító kongresszuson várhatóan nem vetődik fel a miniszterelnök-csere. Szerinte Gyurcsány Ferencnek az MSZP-n belül miniszterelnökként és pártelnökként is erős a támogatottsága.

Az európai parlamenti szocialista listát nem Gyurcsány Ferenc vezeti majd, mert annak kell az élén állnia, aki európai parlamenti képviselőként akar dolgozni - közölte a kabinetvezető.
Mint mondta, a frakcióban és a pártelnökségben is erős az összetartás, "ahogy ez a nehéz helyzetekben az MSZP-ben lenni szokott". Hozzátette: a pártvezetés felsorakozott a miniszterelnök mögé, a legutóbbi, soron kívüli kongresszus összehívásáról döntő elnökségi ülésen is konszenzussal hozták meg a döntést.

Az elnökség döntése értelmében október 11-én lesz a kongresszus, amelynek napirendjén szerepel: a párt legfőbb döntéshozó fóruma adjon megerősítést a parlamenti frakciónak és a kormánynak, hogy a Megegyezés című dokumentumban rögzített célokhoz szerezzen társadalmi és parlamenti többséget.

Ennél precízebb megfogalmazást egyelőre nem lehet adni a napirendet illetően - mondta Lamperth Mónika, hozzátéve: a kongresszusnak majd a két hét múlva esedékes helyzetre kell adekvát választ adnia. Az elnöki kabinetvezető leszögezte: a miniszterelnök által jegyzett dokumentumot a frakció, az elnökség és a kormány is támogatta, azzal, hogy a szocialisták nyitottan kívánnak programjukról tárgyalni.

Arra a kérdésre, hogy ha a párt minden fóruma támogatta a Megegyezést, miért van szükség kongresszusra, Lamperth Mónika azt válaszolta, hogy a kongresszus a kisebbségi kormányzáshoz szükséges politikai támogatást és megerősítést adja majd meg. Szerinte egy kongresszusnak az irányokat kell kijelölni, az egyes témákról, mint például az adó, vagy a költségvetés kérdése konkrétumokat egyelőre nem lehet mondani.

Az SZDSZ-szel folytatandó tárgyalásokról Lamperth Mónika azt mondta, a kérdéscsokrokat rögzítették: adó, költségvetés, foglalkoztatás, szociális ellátórendszer, és ezeken belül a konkrét intézkedésekről kell megegyezni.

Arra a kérdésre, hogy a kisebbségi kormány miként akarja biztosítani a parlamenti többséget, a politikus közölte: az lenne a jó, ha az SZDSZ-szel sikerülne megállapodni, és a két frakció megegyezne az adótörvények elfogadásában. Arra azonban nem tudott válaszolni, hogy ez a forgatókönyv kivitelezhető-e.

"Bízom abban, hogy lesz elfogadott költségvetése a kisebbségi kormánynak, de jósolni nem tudok" - fogalmazott Lamperth Mónika.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását