2024. május 18. - Erik, Alexandra

Bajnai szerint folytatni kell az adócsökkentést

A miniszterelnök szerint a következő kormányoknak tovább kell csökkenteniük az adóterheket. Bajnai Gordon hétfőn a frakcióknak adott válaszában a parlamenti pártoktól felelős beszédet kért, a kormány részéről pedig felelős cselekvést ígért.
2009. május 25. hétfő 14:51 - HírExtra
A kormányfő a Fidesz frakcióvezetőjének felszólalása kapcsán azt mondta, hogy Magyarországon valóban túladóztatás van, Belgium után nálunk a legmagasabb az átlagbért terhelő adó: de épp ezért kell ezt a terhet csökkenteni. Mint mondta, a kormány 2010-re vonatkozó adójavaslata 54 százalékról 45,7 százalékra csökkenti az átlagbérre rakódó közterheket, így ebben a tekintetben Magyarország Európa középmezőnyébe kerül.

Bajnai Gordon ugyanakkor úgy vélte, hogy ez nem elég, a következő kormányoknak tovább kell majd csökkenteniük az adóterheket, tovább kell erősíteniük Magyarország versenyképességét.

A miniszterelnök szerint Navracsics Tibor állításával szemben a kormány nemcsak beszél az adócsökkentésről, hanem cselekszik is, hiszen már benyújtotta a 2009-es adócsökkentési javaslatot, amelyet akár a Fidesz is támogathatna, hiszen már idén 1 millió 300 ezer embernek 36 ezer forinttal több marad majd nettóban.

Mint mondta, ennek a fogyasztást és vagyont terhelő adókból van fedezete, ugyanakkor a szegényeket leginkább érintő termékek esetében, az alapvető élelmiszereknél és a távhőnél 18 százalékos közbenső áfakulcsot vezetnek be. Hangsúlyozta, hogy a vagyonadónál is figyelnek a szolidaritásra, hiszen az értékhatár 30 millió forintnál kezdődik az ingatlanoknál, és különleges elbánást élveznek majd a nyugdíjasok, nagycsaládosok és a munkanélküliek.

A miniszterelnök Navracsics Tibornak az egyensúlyi helyzetre vonatkozó kritikájára azt mondta: felhívja a Fidesz frakcióvezetőjének a figyelmét arra, hogy "van a világban egy kisebb válság", és az unióban is minden országban nő a hiány.

Bajnai Gordon szerint viszont Magyarország lényegesen szigorúbb költségvetést nyújtott be, mint az uniós országok többsége, a magyar gazdaság így hosszú évek óta először az óvatosabban tervezők, a megbízhatóbbak közé fog tartozni Európában.

Mint mondta, az Európai Bizottság várakozásai szerint az átlagos hiányszint idén 6 százalék lesz, Magyarországon ehhez képest 3,9 százalék, míg jövőre az uniós átlag 7,3 százalék lesz, Magyarországon pedig 3,8 százalék. Hozzátette: ezek a mutatók azt is jelentik, hogy Magyarország esetleg másoknál gyorsabb érheti el az euró bevezetéséhez szükséges kritériumokat.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a negatív beszéd hatására visszafordulhatnak az elmúlt hetekben megindult kedvező folyamatok, ezért a parlament mindkét oldalától több felelősséget, felelős beszédet kért, cserébe pedig a kormánytól felelős cselekvést ígért.

Utalt arra, hogy a forint árfolyama erősödött, az adósság után fizetett kockázati felár pedig majdnem a felére csökkent az elmúlt négy hétben. Ugyanakkor szerinte negatív beszéddel és fedezet nélküli ígérgetéssel elrontható a lassan kialakuló bizalom, és ezzel megint veszélybe sodorhatják a családok otthonait, az emberek megélhetését és a kisvállalkozások működését.

Minél közelebb érzi magát valaki a hatalomhoz, annál nagyobb a felelőssége abban, hogy mit mond - figyelmeztetett Bajnai Gordon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását