2024. április 24. - György

Alkotmányellenes az otthon szülés szabályozásának hiánya?

Alkotmányellenes helyzet áll fenn a tervezett otthon szülés hazai szabályozása kapcsán, ugyanis az állam a rendszerváltás óta nem rendezi az otthon szülés és az abban szaksegítséget nyújtók helyzetét - mondta Fazekas Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért
2008. szeptember 25. csütörtök 16:56 - Hírextra
Fazekas Tamás szerint az Alkotmányból levezethető önrendelkezési jogból és az egészségügyi törvényből is egyértelműen levezethető, hogy a várandós édesanyának jogában áll szabadon eldönteni, hol és milyen körülmények között kívánja világra hozni gyermekét, ha ezt biztonságos feltételek mellett teheti. Ezt a választását nemhogy korlátozni nem lehet, de az állam köteles biztosítani az otthon szülés jogi, fizikai és finanszírozási hátterét is.

Ezen kívül azt sem tartja elfogadhatónak, hogy jelenleg szabálysértést követ el az, aki tervezett otthon szüléshez szaksegítséget nyújt.

A sajtótájékoztatón a Napvilág Születésház munkatársai az otthon szülés helyzetéről és társadalmi megítéléséről beszéltek. Görbicz Adria, a születésház szóvivője elmondta: évente 200-250 tervezett otthon szülés történik Magyarországon. Míg a kórházban levezetett szülés valamilyen protokoll szerint zajlik, otthon a természetes folyamatot követik végig szülésznő, független bába - aki orvos nélkül is önálló döntéseket tud meghozni a szülés során és elvégezte a hivatalos kórházi szülésznői képzést - és egy úgynevezett "dúla" segítségével, aki "egy laikus segítő asszonytárs".

Ez a módszer a szüléskísérés bábai modellje, amely az élettani folyamat figyelemmel kísérése mellett azt is jelenti, hogy csak akkor avatkoznak be a természetes folyamatba, ha anélkül nem zajlik megfelelően a szülés. Így például nem indítják meg a szülést mesterségesen és gátmetszést sem végeznek a kismamán - tette hozzá.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium 2007-es állásfoglalása azonban ellene van az otthon szülésnek. Szerintük a szülés magában hordozza a legsúlyosabb szövődményeket, akár az élet elvesztésének kockázatát is. Ezért megengedhetetlennek tartják, "hogy az emberi szabadságjogokra, az alternatív módszerek választási szabadságára hivatkozva bárki is szembeforduljon a szakmai ésszerűség és a biztonság elsődleges követelményeivel".

Geréb Ágnes, a Napvilág Születésház vezetője, aki ellen eddig több büntetőeljárást is indítottak szülés során elkövetetett foglalkozási szabálysértés miatt, az otthon szülés előnyei között említette, hogy olcsóbb az állam számára, az otthon szülő anyukáknál nem jelentkezik szülés utáni depresszió, a pozitív szülési élmény miatt növeli a nők szülési kedvét, illetve csökken a méhszájrepedés miatt fellépő méhnyakrák kialakulásának esélye.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását