2024. április 27. - Zita

Őszinteséget és bátorítást várnak

A betegek őszinteséget és bátorítást várnak el az egyházaktól - mondta Faragó Artúr kórházlelkész szombaton Budapesten, a Katolikus Karitász által szervezett konferencián, amit az egészségügyben dolgozóknak tartottak.
2007. november 10. szombat 16:53 - Hírextra

A váci egyházmegyei kórházlelkészi szolgálat vezetője szólt arról, hogy a beteggel a kórházakban mindig azt kell tenni, amire valós szükségük van, de a karitatív szervezetek és az egyházi személyek célja az, hogy a rászorulók megtalálják testi-lelki-szellemi egészségüket. Ezzel együtt nem feltétlenül megtéríteni kell a betegeket, csak egyengetni kell az útjukat.

Kiemelte, hogy 1992-ben, amikor elkezdték keresni a váci egyházmegye klinikai lelkigondozóit, több mint 120-an jelentkeztek, amelyből 16-ot választottak ki. Képzésük során 480 órában kapták meg a képesítésüket, de ma már a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen is beindult a klinikai lelkigondozói szak - közölte.

Ezenkívül vannak önkéntes lelkigondozóik is, akiknek a feladatai sokrétűek. Meg kell hallgatniuk a betegek gondolatait, kísérik őket sétálni és a vizsgálatokra, megosztják a magányukat és felolvasnak nekik - mondta.

Beer Miklós váci megyéspüspök felhívta a figyelmet, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Kar működésének fontos része az egészségügyi tevékenység. Elismerését fejezte ki, hogy a váci egyházmegyében a 13 kórházban mindenhol van főállású lelkiszolgálat, ugyanakkor beszélt arról is, hogy az egészségügy az egyik legneuralgikusabb pontja a mai közéletnek. Mindemellett a kórházigazgatók, az orvosok és a nővérek részéről nyitottságot tapasztalt a katolikus egyház egészségügyi szolgálata irányába.

Kitért arra, hogy az egészségügy nem lehet soha perifériális, a betegeket, szegényeket, elesetteket fel kell karolni. Idén ennek aktualitást adott a Szent Erzsébet-év, amelynek nagy sikere volt. Erdő Péter bíborost idézve hozzátette, hogy Szent Erzsébet a legismertebb magyar, a XIII. század kalkuttai Szent Teréz anyája, aki ezt az önkéntes segítségnyújtásával érte el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását