2024. április 26. - Ervin

Vita az integrációról

A Békés megyei szocialisták támogatják a szarvasi központtal működő Tessedik Sámuel Főiskola tervezett integrációját a gödöllői Szent István Egyetemmel - közölte a párt békéscsabai országgyűlési képviselője, valamint a párt megyei alelnöke sajtótájékoztat
2008. szeptember 24. szerda 16:12 - Hírextra
Varga Zoltán megyei alelnök elmondta: a megyei önkormányzat legutóbbi ülésén olyan határozat született, amely rögzíti, hogy a képviselők nem értenek egyet a két felsőoktatási intézet szenátusa által már meghozott integrációs döntéssel.

A megyegyűlésben ellenzékben dolgozó szocialista képviselők is megszavazták ezt az előterjesztést, ám Varga Zoltán, aki a közgyűlés szocialista frakciójának a vezetője is, tévedésnek tartja a baloldaliak szavazatát.

Mint mondta, maga nem vett részt ennek napirendnek a tárgyalásán, de úgy értesült, hogy elsősorban az integráció értelmét megkérdőjelező, többségi fideszes hozzászólások hatására kialakult "hangulat" miatt szavaztak a szocialisták is a jobboldallal.

Molnár László, aki a párt egyéni békéscsabai képviselője, azt emelte ki, hogy az integrációval emelkedni fog a Tessedik Főiskola képzési színvonala, hiszen annak eredményeként mesterképzésre is sor kerülhet az intézményben.

A képviselő szerint egyébként hosszabb távon nem tartható, hogy hetvennél is több felsőoktatási intézmény működik az országban. Hozzátette: a kisebb főiskolák előbb-utóbb integrálódni fognak a nagyobb egyetemekhez.

Az MTI érdeklődésére Domokos László, a megyei önkormányzat fideszes elnöke, országgyűlési képviselő elmondta: az eredeti előterjesztésben még az szerepelt, hogy a képviselők tiltakoznak az integráció ellen. A vita végén azonban azt fogadták el, hogy a két felsőoktatási intézmény integrációjáról szóló hatástanulmány képviselők által megismert része, érvanyaga nem tartalmaz garanciákat a Tessedik főiskola jövőjét illetően, ezért a megye értékeinek védelme érdekében kifejezésre juttatják, hogy nem értenek egyet a szenátus döntésével.

A testület egyébként döntött arról is, hogy ezt a határozatot eljuttatják a megye valamennyi önkormányzatának, hogy fejtsék ki álláspontjukat az integrációval kapcsolatban. Például azért, hogy a megyei önkormányzat is kialakíthassa a végleges álláspontját - mondta egyebek mellett Domokos László.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását