2024. április 26. - Ervin

Új párt-, és kampányfinanszírozási törvény kell

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) évek óta új párt-, és kampányfinanszírozási törvény elfogadását szorgalmazza - mondta Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese szerdán az MTI-nek.
2008. szeptember 24. szerda 12:58 - Hírextra
Az MTI annak kapcsán kérdezte a politikust, hogy a Transparency International (TI) kedden közzétette éves jelentését, amelyben megállapítja, hogy Magyarországon a helyzet stagnál a korrupció tekintetében. A TI magyarországi szervezete külön tanulmányt tett közzé; ebből kiderül, hogy Magyarországon az egyik sarkalatos problémát a politikai pártok, illetve a kampányok finanszírozásának átláthatatlansága jelenti.

Hock Zoltán az MTI-nek hangsúlyozta: 2007-ben mintegy nyolc hónapon keresztül folyt a parlamenti pártok között az egyeztetés egy új törvényi szabályozásra, a szöveg elkészült, azonban az utolsó percben kiderült, hogy nincs meg a javaslat kétharmados támogatottsága az Országgyűlésben.

Az MDF a következő hetekben kezdeményezi, hogy a Ház tűzze napirendre a törvényjavaslatot, folyjon vita róla, és szavazzanak róla a képviselők - hangsúlyozta az ellenzéki párt elnökhelyettese. Hock Zoltán kiemelte, hogy az új párt-, és kampányfinanszírozási törvényjavaslat fontos elemként említi meg többek közt a pártok gazdálkodásának áttekinthetőségét.

Kiemelte: a pártoknak túl kell lépniük az álszent, képmutató, hazug magatartásukon, azaz világossá kell tenni, hogy ők sem tudnak maguk működni.

Hock Zoltán reményét fejezte ki, hogy az új törvényt a parlament még a következő választások előtt el tudja fogadni. Mint fogalmazott, ez egy olyan minimum a politika részéről, amelyben a pártoknak meg kell tudniuk állapodni, azért, hogy Magyarország élhetőbb legyen.

Szerinte a törvény akkor szolgálná a közjót, ha azt a pártok egyhangúlag fogadnák el, mert ezzel kifejeznék azt a szándékukat, hogy ebben a kérdésben rendet akarnak tenni.

A Transparency International (TI) magyarországi ügyvezetője kedden közölte, hogy Magyarország a korrupciós érzékelési index (CPI) nemzetközi rangsorában a 47. helyre csúszott vissza a tavalyi 39. helyről, a régióban Szlovénia, Észtország után az idén Csehország is megelőzte.

Az 1-10 között index mutatja a korrupciós fertőzöttséget, ahol a 10-es mutató a legjobb, az egyes a legrosszabb. Magyarország 2008-as indexe 5,1 a tavalyi 5,3-as mutató után, de ez a csekély visszaesés egybeesik a régiós országok javulásával - magyarázta Alexa Noémi.

A TI ügyvezetője szerint a hazai korrupció melegágya a párt- és kampányfinanszírozás átláthatatlansága és az ezzel gyakran összefüggő túlbonyolított közbeszerzési rendszer. A korrupció terjedése gátolja a gazdasági növekedést, a korrupció visszaszorítása pedig gyorsítja azt - jelezte Alexa Noémi, hozzátéve hogy egy vizsgálat szerint a CPI értékének egypontos javulása 0,5 százalékkal javítja a gazdasági növekedést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását