2024. április 20. - Tivadar

Putyin GPS-es nyakörve

Vlagyimir Putyin kormányfő szeretett Conny kutyájának végre van GLONASZSZ-nyakörve. Putyin még decemberben érdeklődött, hogy mikor kaphat kedvenc ebe a navigációs rendszerrel felszerelt kellékből, hogy ne csavarogjon el messzire, s Szergej Ivanov miniszte
2008. szeptember 24. szerda 07:53 - Hírextra
Most Ivanov állta a szavát, de dolog még nem hivatalos, Conny sem tud még róla, mert nyilván majd fotósok jelenlétében teszik a nyakára az ajándékot. A szerkezet azonban a Moszkovszkij Komszomolec című lap értesülése szerint már Conny gazdijánál van.

Az orosz készülék két szempontból pipálja le a külföldi gyártmányt: mínusz 30 és plusz 50 fok közötti hőmérsékletet visel el, és jóval nagyobb. A lap szerint szó szerint teljesítették Vlagyimir Putyin kérését: egy ekkora készülékkel ugyanis Conny aligha kóborol el messzire.

A GLONASZSZ (Globális Navigációs Műhold Rendszer) az amerikai GPS műholdas helyzetmeghatározó rendszer orosz megfelelője. Fejlesztése a 70-es években kezdődött, s 1993-ban részben használatba vette a hadsereg. A teljes rendszer a tervekhez képest késésben van. (Jelenleg 13 műholdból áll, de az egész világ lefedéséhez legalább 24 kellene. Szeptemberben és decemberben még 3-3 műholdat terveznek pályára állítani, s a Roszkoszmosz 2011-re ígéri, hogy 30 műholddal működik majd a komplett rendszer.)

Amikor végre részlegesen beindult a civil használat is, az ipar még nem tudta hozzá szállítani a bárki által használható kis földi készülékeket. Az autókba való orosz készülékek ugyan a GPS-jeleket is veszik, mégsem versenyezhetnek a külföldiekkel, egyéb készülékek pedig még nincsenek forgalomban, amint egyelőre nem kerül a boltokba a GLONASZSZ-nyakörv sem.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását