2024. május 17. - Paszkál

Nem politikusokra dolgozott az árnyék-titkosszolgálat

Elsősorban nem politikusokra dolgozott az árnyék-titkosszolgálat, a cégcsoport főként gazdasági adatokat gyűjtött - mondta Tóth Károly, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában szerdán.
2008. szeptember 24. szerda 08:59 - Hírextra
"Ez az árnyék-titkosszolgálat elsősorban nem politikusokra dolgozott: gazdasági érdekeket akart megszerezni, de segített politikusoknak is. (...) Melléktermékként a politikusok aktivizálódtak, és azt mondták, hogy ha már működik egy ilyen jó hálózat, akkor néhány információt adjanak nekik is" - mondta Tóth Károly.

Hozzátette: nem érdemes a kérdést politikai üggyé leszűkíteni, a folyamat egésze nem politikusokról szól.

Egy biztonsági cégcsoport gazdasági érdekekből próbált meg a kormányzati gerinchálózatból, a Nemzetbiztonsági Hivataltól és az APEH-tól is információkat gyűjteni. A cégcsoportnak a nagyobb önkormányzatok egyharmadával is aktív kapcsolata van. A cégcsoport fő feladata nem politikusok megfigyelése és politikusok megrendeléseinek teljesítése volt - közölte a szocialista politikus.
A képviselő szerint a dolog legveszélyesebb része, hogy egy magáncég képes volt kiépíteni ilyen, polipszerű hálózatot.

Tóth Károly hangsúlyozta: a magyar titkosszolgálatok időben léptek és nagyon gyorsan felderítették az egész hálózatot. Elismerés illeti azokat, akik fel tudták deríteni a hálózat egészét - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva a politikus kiemelte: a fideszes Demeter Ervin nem működtette ezt a hálózatot, csak "örömmel" fogadott el információt.

Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter a parlament nemzetbiztonsági bizottságának keddi zárt ülése után azt mondta, hogy a Fidesz korábbi két minisztere, Kövér László és Demeter Ervin rendszeres kapcsolatban állt a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) által feltárt "árnyék-titkosszolgálattal", és információszerzési feladatokat is adott a cégnek.

A titokminiszter polipszerűen működő hálózatként jellemezte az adatgyűjtőket, akik szerinte képesek voltak beépülni különböző szervezetekbe, ahonnan magán-, üzleti és állami titkokat tudtak megszerezni.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke erre reagálva kijelentette: a Kövér Lászlót és Demeter Ervint ért vádak miatt perelni kell.

A Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója szeptember 10-én tett feljelentést a rendőrségen "számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény, államtitoksértés, valamint más cselekmények gyanúja miatt". Az NBH szerint a cég megpróbált behatolni a kormányzati szervek információs rendszerébe. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) ezután tartott házkutatást az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél.

Horváth József, az UD Zrt. vezetője a nyomozással kapcsolatban kijelentette: valójában nem ő és cége áll a célkeresztben, hanem például a Fidesz, amelynek kormányzása idején nevezték ki a Nemzetbiztonsági Hivatalnál műveleti főigazgató-helyettessé. Ügyvédje szerint kártérítési pereket fontolgat.

A fideszes Demeter Ervin szerint a titkosszolgálati miniszter az adatgyűjtési ügyben kreált "szappanoperával" a Fideszt akarja célkeresztbe állítani, ugyanakkor elismerte, hogy a korábban az NBH főigazgató-helyettesként dolgozó Horváth Józseffel, az UD Zrt. vezetőjével körülbelül három-négy hónaponként előfordul, hogy telefonon és személyesen is beszél.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását