2024. április 25. - Márk

Naftalin a világűrben

Bonyolult szénhidrogénre, naftalinra bukkantak spanyol csillagászok egy 700 fényévnyire fekvő csillagkép csillagközi porában.
2008. szeptember 24. szerda 13:38 - Hírextra
A Kanári-szigeteki Asztrofizikai Intézet kutatói a Perszeusz galaxishalmaz csillagai között bukkantak a két benzolgyűrűből (C10H8) álló, a háztartásokban korábban főként molyirtásra használt anyag molekuláira.

A szakemberek szerint ez arra enged következtetni, hogy az intergalaktikus térben sokkal gyakrabban fordulhatnak elő az élet keletkezésében nélkülözhetetlen, a naftalinhoz hasonlóan bonyolult szénhidrogének, mint azt korábban gondolták.

"A célunk, hogy felfedezzük: vannak-e jelen más összetett szénhidrogének is a térségben, elsősorban, hogy vannak-e ott aminosavak" - olvasható a tanulmányban, amelyet az Astrophysical Journal Letters című folyóiratban publikálták.

Ha ugyanis a naftalint - a Perszeuszban szintén fellelhető - víz és ammónia jelenlétében erős ultraibolya-sugárzás éri, akkor a reakció eredményeként számos aminosav és naftokinon-származék (a zsírban oldódó vitaminok előanyagai) keletkezik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását