2023. december 3. - Ferenc, Olívia

Húsz éves a doppingkrónika

Húsz éve, 1988. szeptember 24-én kezdődött el Ben Johnson tiszavirág életű olimpiai aranyérmével a nemzetközi sportélet doppingkrónikája.
2008. szeptember 24. szerda 07:19 - Hírextra
A kanadai sprinter 9,79 mp-es világcsúccsal diadalmaskodott 100 m-en a szöuli játékokon, ám két nappal később már a lebukásától volt hangos a világsajtó. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem sokkal később életre hívta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget (WADA), melynek kódexe a tiltott szerek elleni küzdelem alapköve lett.

Johnson utódai nem sokat tanultak az 1988-as botrányból: Dennis Mitchell (1998), Dwain Chambers, Tim Montgomery (2005) és Justin Gatlin (2006) egyaránt doppingszereknek köszönhette 100-as sikereit, míg a nőknél Katrin Krabbe (1992), Kelli White (2003) Torri Edwards (2004) iratkozott fel a "feketelistára". Az amerikaiak szupersztárjánál, Marion Jonesnál több mint 160 vizsgálat sem mutatott ki semmit, később mégis bevallotta, hogy tisztátalanul versenyzett.

Ben Johnson - akit 1993-as ismételt lebukása után örökre eltiltottak - jelenleg atlétikai és futballedzőként keresi kenyerét, emellett sportruházati termékeket forgalmaz. Hamarosan a boltokba kerül Seoul to Soul (Szöultól lélekig) című könyve, amelyben várhatóan a helyette olimpiai bajnokká avatott Carl Lewis állítólagos manipulációiról is "kipakol"...
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását