2024. április 27. - Zita

Hormonterápiávl a mellrák ellen

Úgy tűnik, hogy a hormonpótló terápia, mely a nők egy részénél növeli a mellrák kialakulásának valószínűségét, másoknál - akik a betegséggel összefüggő génmutációval rendelkeznek - csökkenti a kockázatot, közölték kanadai kutatók.
2008. szeptember 24. szerda 17:08 - Hírextra
Kilenc országból 472 nő adatait vizsgálta Steven Narod torontói kutatócsoportja. A menopauza utáni nők valamennyien a BRCA1 jelű génmódosulattal élnek, ami korábbi kutatások szerint jelentősen növeli a mellrák kialakulásának lehetőségét.

Azoknál a nőknél, akik hormonpótló kezelést kaptak, 42 százalékkal kisebb valószínűséggel fejlődött ki mellrák, mint a többieknél - írja Narod csoportja a Journal of National Cancer Institute című orvosi szakfolyóiratban.

A BRCA1 génmutációt hordozó nők közül sokan eltávolíttatják petefészküket, hogy csökkentsék a rákkockázatot. Az operációnak azonban korai menopauza a következménye, melynek tüneteit hormonpótló terápiával enyhíthetik. Korábbi tanulmányok óvtak a beavatkozástól a megemelkedett mellrák-, szélütés- és szívbetegség-kockázatra hivatkozva.

Narod csoportjának eredményei azonban ezt a kockázatot nem támasztják alá sem a kizárólag ösztrogén-, sem az ösztrogén-progeszteron kombinált hormonpótlás esetén.

A torontói kutatók megállapításai nem minden szakember számára meggyőzőek. Az onkológiai szaklap ugyanezen számában a tanulmányhoz írt kommentárjában Rowan Chlebowski, a Kalifornia Egyetem és Ross Prentice, a Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársa "elégtelennek" értékeli a bizonyítékokat a hormonterápia biztonságos voltára és továbbra is óvatosságra intenek alkalmazásánál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását