2024. március 29. - Auguszta

Határtalan hülyeség - itt a nevetésmérő

Egy japán tudós meggyőződése szerint a kacagás olyan fegyver, amely véget vethet a bolygónkon dúló háborúknak, s bevetését mindeddig csupán az akadályozta, hogy hiányzott a nevetésmérő műszer.
2008. február 25. hétfő 16:50 - Hírextra
Klimura professzornak saját állítása szerint végül sikerült előállítania a számlálót, amely "aH"-egységben méri a nevetést. "Arra az eredményre jutottunk, hogy a gyereknél gyakoribb a spontán nevetés: másodpercenként akár tíz aH-egységet produkálnak, kétszer annyit, mint a felnőttek" - jelentette ki az oszakai Kanszai Egyetem professzora.

Mint kifejtette, a felnőttek hajlamosak megfontolni, hogy egy adott helyzetben mennyire illendő nevetniük, s a folytonos mérlegelés közben tulajdonképpen elfelejtik, hogy miként is kell ezt véghezvinni. "A nevetés olyan, mint az újraindítás gomb a számítógépen. A spontán nevetés nagyon fontos szerepet játszott az emberi evolúció során" - hangsúlyozza Kimura professzor.
A tudós, aki hisz abban, hogy a háborúskodások évszázada után a humor és tolerancia évszázada köszönt be, évtizedeken keresztül tanulmányozta a nevettetés tudományát Oszakában, a japán komédia fellegvárában.

Elméletében a kacagás négy, egymást követő emocionális stádiumát, az ellazulás, a "normától" való eltérés, a spontán nevetés és a mindent elsöprő röhögés fázisát különbözteti meg."Meggyőződésem, hogy agyunkban a nevetést létrehozó +áramkör+ működik, amely e négy lépcsőfokon keresztül vezet el bennünket a mindent elsöprő hahotázásig" - fejtegette a professzor, hozzátéve, hogy amennyiben sikerülne megfejteni a nevetés mechanizmusát, az ember egyik fontos titkára is fény derülne.

Kimura professzor a nevetés méréséhez önkéntesek gyomortájékára, s különösen a rekeszizmokra érzékelőket aggatott, amelyekkel az izmokból jövő elektromos impulzusokat regisztrálta. A készülék képes volt másodpercenként a test által közvetített 3000 elektromos impulzust regisztrálni. "Elméletem szerint a humor által az agyban generált impulzusok közvetlenül a rekeszizom mozgása által okoznak kisülést" - magyarázta teóriáját a japán kutató.

Kimura egy mobiltelefon-méretű nevetésszámlálót akar kifejleszteni, amelyet már ez év nyarán bemutatna az amerikai székhelyű Nemzetközi Humorológiai Társaságnak. A japán tudós terveiben szerepel egy összehasonlító nemzetközi nevetéstani felmérés elvégzése is, kiderítendő, hogy vannak-e nemzeti sajátosságai a kacagásnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását