2024. július 17. - Endre, Elek

Tíz nap alatt egész évadra való előadást láthatott a közönség

Egész évadra való előadást láthatott a brassói magyar közönség az elmúlt tíz napon a IV. Interetnikai Színházi Fesztiválon, amely a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Örkény István Macskajáték című előadásával zárult. A tíznapos ren
2008. május 15. csütörtök 19:51 - Hírextra

A fesztiválon romániai német társulatok is részt vettek - a Temesvári Állami Német Színház és a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház Német Tagozata -, valamint a Bukarestben működő Állami Zsidó Színház. Két előadással lépett színpadra a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem Magyar Tagozata.

A projektmenedzser megállapította: az Interetnikai Színházi Fesztivál célja, hogy bemutassák, mire képesek a kisebbségek hivatásos színházai. Az első fesztivál 2002-ben Bukarestben, a második 2004-ben Temesváron, a harmadik 2006-ban Marosvásárhelyen zajlott.

"Minden alkalommal több nemzetiség által lakott nagyvárosokat kerestünk fel - mondta a szervező -, most azért választottuk Brassót, mert itt jelentős magyar és német közösség él, de egyiknek sincs színháza".

Megjegyezte, hogy Brassó valamikor a turnézó magyar színházak kedvenc állomása volt, mindig zsúfolt ház előtt játszottak. A rendszerváltás után azonban a színházakban csökkent a turnézási vágy, Brassó közönségét is elhanyagolták. Ezt a helyzetet kívánták orvosolni a szervezők - fűzte hozzá Zsehránszky István.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását