2024. március 29. - Auguszta

Déli Áramlat vs. Nabucco

Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetvezetője szerint az orosz gázt szállító Déli Áramlat gázvezeték súlyosan veszélyeztetheti a közös európai Nabucco-projekt megvalósulását, Magyarországnak pedig érdeke, hogy a Nabucco épüljön meg, illetve valósuljon me
2008. szeptember 24. szerda 15:37 - Hírextra
A fideszes szakpolitikus annak kapcsán beszélt erről, hogy a Mol elnök-vezérigazgatója egy hétfői sajtóbeszélgetésen úgy vélte, mind az európai ihletésű Nabucco-csővezeték, mind az orosz gázt szállító Déli Áramlat meg fog valósulni. Hernádi Zsolt azt mondta, Európának pótlólagos szállítási útvonalakra van szüksége, és az, hogy a gázvezeték kihez tartozik, másodlagos kérdés.
Németh Zsolt szerint ugyanakkor igenis fontos a prioritás felállítása a két vezeték vonatkozásában. A Nabucco gázvezeték valós diverzifikációt jelentene, nem orosz gázt, nem Oroszországon keresztül - hangsúlyozta.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a jelenlegi politikai körülmények közepette megjósolhatatlannak nevezte, hogy mindkét vezeték meg tud-e valósulni, és azt valószínűsítette, hogy ez nem fog sikerülni.

Németh Zsolt azért is tartja lényegesnek a Nabucco elsődlegességét, mert szerinte félő, hogy a Déli Áramlattal kapcsolatos minden lépés súlyosan veszélyezteti a Nabucco megvalósulását. Ezért vagyunk azon az állásponton, hogy mindaddig fel kell függeszteni a Déli Áramlat előkészületeit, amíg reális esély mutatkozik a Nabucco megvalósítására - tette hozzá a fideszes politikus.

Mint mondta, a Déli Áramlat már csak azért is súlyosan hátráltathatja az európai gázvezeték megvalósítását, mert "a Nabucco fenyegetése Oroszország számára folyamatosan a Kaszpi-térség országaival való méltányos bánásmód kényszerét erősíti".

Arra a felvetésre, hogy José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a magyar miniszterelnökkel folytatott budapesti tárgyalása után azt mondta, nem biztos, hogy ellentétesek a Nabuccóval a párhuzamosan futó gázvezeték-építési projektek, Németh Zsolt úgy vélte: elképzelhető egy olyan elméleti helyzet, hogy a Déli Áramlat nem veszélyezteti a Nabuccót, de a jelenlegi politikai körülmények között ez nem túl valószínű. Szerinte Barroso is pontosan erről beszélt.

Az Európai Bizottság elnöke szeptember 15-i budapesti látogatásán azt mondta: az Európai Unió alaptétele, hogy inkább több, mint kevesebb energetikai kapcsolatot kell támogatni Európában.
Erős elkötelezettség van a Nabucco mellett, de számos probléma merült fel a projekttel kapcsolatban. Nem hiszem, hogy más projektek szükségszerűen ellentétesek a Nabuccóval - fogalmazott Barroso. Mint mondta, fontos az energiaforrások, a szállítási útvonalak és a energiafajták diverzifikációja. Ugyanakkor minden projektnél meg kell vizsgálni, megvalósítható-e technikailag és megéri-e gazdaságilag - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását