2024. április 25. - Márk

Tizennyolc éve elhunyt hegymászók holtestére bukkantak

A közép-ázsiai Pamír-hegységben negyven hegymászó maradványait találták meg, akiket 1990. július 13-án temetett maga alá egy óriási lavina.
2008. szeptember 23. kedd 17:07 - Hírextra
A 7134 méter magas kirgizisztáni Lenin-csúcs elérésére indított expedícióban több mint húsz ország tapasztalt hegymászói vettek részt. A 18 évvel ezelőtti júliusi napon földrengés rázta meg Afganisztánt, ennek következtében a Lenin-csúcsról sok millió köbméter hó zuhant le, egyenesen a hegymászók bázistáborára.

A táborban tartózkodók közül mindenki meghalt. Összesen 43-an vesztették életüket a katasztrófában. Csupán két csapattag, az orosz Alekszej Koren és a szlovák Miro Grozman élte túl a lavinát. A cipő nélkül, zokniban menekülő Grozman órák alatt küzdötte le magát a mély hóban az egyes számú táborig.

A tragédia után számos kutatócsoport próbált az eltűntek nyomára bukkanni, ám négy hónap alatt csak négy holttestet találtak. A kirgiz illetékesek hétfői tájékoztatása szerint most azért sikerült rábukkanni a többi elhunyt maradványaira, mert a globális felmelegedés miatt olvadásnak indult a vastag hóréteg a Pamírtól északra húzódó Tien-san-hegység lejtőin.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását