2024. május 3. - Tímea, Irma

Pályázati lehetőség védelmi és biztonsági projektek számára

A védelmi és biztonsági projektek számára is pályázati lehetőségeket kínálnak a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) nemzeti technológiai programja keretében - közölte Molnár Károly, kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter és Szek
2008. szeptember 23. kedd 18:11 - Hírextra
A Honvédelmi Minisztérium Fejlesztési és Logisztikai Ügynökségénél tartott sajtótájékoztatón Molnár Károly elmondta, hogy az NKTH az új nemzeti technológiai pályázati projektre évente 30 milliárd forintot különített el. A pályázatok egyik prioritása a biztonságtechnikai kutatás volt.  Erre nyolc konzorcium pályázata érkezett be, összesen 4,8 milliárd forintot támogatási igénnyel. A pályázatokban érintett cégek, egyetemi kutatóintézetek összesen 1,6 milliárd forintnyi saját forrás mozgósítását vállalták.

A miniszter hangsúlyozta: a honvédelmi tárca és az NKTH ez év végéig olyan megállapodás köt, amelynek során közös forrásokból újabb pályázatokat írhatnak ki.

Molnár Károly egyebek között kiemelte, hogy a kutatás- fejlesztéssel választ kell tudni adni az új típusú kihívásokra, a cél a társadalom biztonságának növelése, valamint a versenyképes védelmi és biztonsági ipar fejlesztése. Ennek érdekében össze kell hangolni a védelmi és biztonsági innovációs politikát és erősíteni kell a kutatói, az ipari és a védelmi szféra együttműködését.

Szekeres Imre a honvédség általi fejlesztések közül kiemelte egyebek között a telepíthető biológiai laboratóriumot, a víztisztító berendezést, a lövedékálló mellényeket, s a páncélozott célok ellen használt gépkarabélyt. Ugyancsak példaként említette azt a speciális szoftvert, amelynek segítségével a látható és az infravörös tartományban nagy pontosságú terepmegfigyelésre képesek a katonák, valamint azt a sugárzásmérő eszközt, amellyel megbízhatóan megállapítható, hogy a katonák élelmiszere radiológiailag szennyezett-e.

Új magyar találmány és szabadalom az "olajfaló" fantázianevű, elektromos árammal működő víztisztító berendezés, amely képes a kőolajszármazékokkal szennyezett vizet annyira megtisztítani, hogy az ipari felhasználásra ismét alkalmas legyen. Ezt az eszközt már tesztelik.
Mint mondta, a védelmi célú kutatás-fejlesztés eredményei jelentősen fokozzák a katonák biztonságát, valamint a társadalom védelmét is.

Szekeres Imre arról is beszámolt, hogy a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem minden évben elkészíti kutatási-fejlesztési innovációs stratégiáját, amelynek jelentős része katonai fejlesztési programokhoz, állami kutatási programokhoz és egyes ipari fejlesztésekhez kapcsolódik. A katonai műszaki karon például tavaly 127 témában folytattak kutatásokat, például robotrepülőgépek automatikus repülésszabályozásával, vagy a helikopterek fegyverzeteinek modernizálásával kapcsolatban.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a HM egyik cége, az Arzenál Zrt. is szállított eszközöket a genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) föld alatti részecskegyorsítójához.
Szekeres Imre az MTI kérdésére közölte, hogy 2009-ben a honvédelmi költségvetés több mint 25 százalékát szeretnék haditechnikai fejlesztésekre költeni, és már megkezdődött a jövő évi kutatás-fejlesztési projektek tervezése is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását