2024. április 24. - György

Orbán a gazdasági válságról

Magyarországon is komoly következményei lesznek a világgazdasági pénzügyi válságnak, ezért kormányzati lépésekre van szükség - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, miután a gazdasági élet vezető szereplőivel tárgyalt.
2008. szeptember 23. kedd 19:37 - Hírextra
Az ellenzéki pártelnök szerint le kell számolni azzal az illúzióval, hogy a válság megáll a magyar határoknál. Hozzátette: ez azért sem lesz így, mert a magyar bankrendszer 80 százaléka külföldi kézben van. Orbán Viktor a válság következményeként említette, hogy a hitelek meg fognak drágulni a magyar gazdaságban, vagyis kevesebb pénz lesz, és ahhoz is drágábban lehet majd hozzájutni, valamint nőnek a termelés költségei is.

A Fidesz elnöke szerint ugyanakkor a magyar pénzügyi rendszer stabil, eddig jól vizsgázott, és úgy tűnik, ki fogja bírni az előttünk álló néhány hónap nyomását.

A válság miatt kormányzati válaszokat kell adni - mondta a pártelnök, aki szerint először a hiteleségi válságon kell változtatni, vagyis felelős kormányra van szükség az eddigi felelőtlen kormányzás helyett.

Mint mondta, a gazdasági élet szereplőivel egyetértettek abban, hogy a jelenlegi helyzetben a költségvetési kiadásokat kordában kell tartani, ezért indokolt az SZDSZ javaslata, hogy valamilyen költségplafont húzzon az Országgyűlés. Szerinte fontos lenne, hogy áthághatatlan formában határozza meg a költségvetési törvény azt, hogy a nemzeti össztermék hány százaléka fordítható állami körbe vont gazdálkodásra a következő évben.

Abban is egyetértés volt, hogy a gazdasági növekedés lassulását csak adócsökkentéssel lehet ellensúlyozni - mondta a pártelnök, hozzátéve: a tárgyaláson az is felvetődött, hogy a kis- és közepes vállalkozásoknak célzott programokkal, és akár hitelgarancia alappal is segíteni kellene.
Kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta: a pénzügyi embereknek az a véleményük, hogy minél nagyobb adócsökkentés lesz, annál jobb, és a Fidesz véleménye is az, hogy a minél nagyobb a világgazdasági baj, annál jelentősebb mértékű adócsökkentésre van szükség.

A toldozgatásnak-foldozgatásnak nem vagyok híve - fogalmazott a pártelnök, aki szerint az a nagyarányú adócsökkentés, amely 10 év alatt egymillió új munkahelyet hoz létre.

A tárgyaláson a pártelnök mellett a Fidesztől ott volt Varga Mihály alelnök és Matolcsy György, volt gazdasági miniszter, a gazdasági élet szereplői közül pedig jelen volt többek között Surányi György és Járai Zsigmond volt jegybankelnök, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Patai Mihály, az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója valamint Wáberer György nagyvállalkozó is.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva a Fodor-Gyurcsány találkozót úgy értékelte: nem tudja követni az SZDSZ vonalvezetését, úgy látja, a szakértői kormánytól gyorsan eljutottak a "vissza a koalícióba álláspontjáig".

Szerinte az SZDSZ, "igaz a hátsó kapun, de visszament a koalícióba", vagyis folytatódik az, amitől az ország szenved: a "kisszerű, kisstílű megállapodások, a kicsinyes, túlélésért küzdő kormányzás, a háttéralkuk a sötét tárgyalószobák árnyékos sarkaiban, a mutyik".

Úgy vélte: a Magyarországnak meg kell találnia a saját válaszát a világgazdasági folyamatokra, a kormány azonban saját túlélésével foglalkozik. Szerinte eddig az SZDSZ a változás valamilyen módja mellett kötelezte el magát, de úgy tűnik, hogy ennek vége van, azt viszont nem lehet tudni, hogy az elmúlt két hónap színjáték volt-e, vagy igazi, őszinte kísérlet az SZDSZ részéről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását