2024. március 29. - Auguszta

Megvolt az első közgyűlés

Anyagi nehézségekbe ütközik az egyházi gyűjtemények gyarapítása - állapították meg az előadók az ökumenikus alapon szervezett Egyházi Múzeumok Egyesületének első közgyűlésén kedden, Budapesten.
2008. szeptember 23. kedd 15:05 - Hírextra
Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök szólt arról, hogy az egy évtizeddel korábbi állami támogatásnak ma már csak negyven százalékát kapják meg az egyházi közgyűjtemények, az anyagi feltételek szűkössége miatt a katolikus múzeumok létszámgondokkal küzdenek.


Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője szerint az egyházi múzeumoknak jobban kellene építeniük a hívek adományaira. Anyagi helyzetükön az is javítana, ha szorosabb kapcsolatot alakítanának ki az egyházi oktatási intézményekkel - mondta, hozzátéve: így a diákok jobban megismernék az ott felhalmozott műkincseket, és múzeumpedagógiai tanórákat is tarthatnának.

Kijelentette: az evangélikus egyház vezetése számára nagyon fontos az egyház közelmúltjának feldolgozása, ennek érdekében történész bizottságot állítottak fel; az eredmények bemutatásában az egyházi múzeumok is aktívan közreműködhetnek.

Csepregi András, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetője az egyházi közgyűjteményeket érintő állami megszorításról szólva kifejtette: a 2008-ra tervezett költségvetés eredetileg a teljes szja-bevétel 0,8 százalékára tervezte levinni a korábbi 0,9 százalékról azt a szintet, amelyre az állam kiegészíti a személyi jövedelemadóból az egyházak javára tett 1 százalékos felajánlások összegét.

Végül mégis a 0,9 százalék mellett döntöttek, ami 1,3 milliárd forint pluszköltséget jelentett az állam számára, azonban csak 900 milliót szánt erre a célra. Ez azt jelentette, hogy a különbözetet elvonták, ami hátrányosan érintette az egyházi múzeumokat - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását