2024. május 3. - Tímea, Irma

Magyar nagykövetcsere

A jelenlegi kenyai magyar nagykövet utazik Grúziába, a kijelölt tbiliszi nagykövet pedig Nairobiba. Sági Gábort és Juhász Sándort kedden hallgatta meg az Országgyűlés külügyi bizottsága.
2008. szeptember 23. kedd 18:54 - Hírextra
Sági Gábor jelenlegi kenyai nagykövet jelölését a tbiliszi posztra mind a külügyi, mind az európai ügyek bizottsága egyhangúlag támogatta. A diplomata korábban a Külügyminisztérium biztonsági osztályának vezetője volt, Kenya előtt szolgált egyebek mellett Ausztráliában is.

A korábbi grúziai nagykövetjelölt, Juhász Sándor a tervek szerint Nairobiba utazik majd. Kenyai kinevezését a külügyi és határon túli magyarok bizottsága egyhangúlag támogatta keddi ülésén. A diplomata korábban litvániai nagykövet is volt, 2007-től pedig a Külügyminisztérium protokollosztályát vezette.

A szaktárca a grúz-orosz háború után döntött úgy, hogy az eredetileg jelölt diplomata helyett más irányítja majd az októberben megnyíló tbiliszi magyar nagykövetséget. Válságkezelésre, menedzselésre termett magyar nagykövetre van most szükség Grúziában - indokolta a változtatást korábban az MTI-nek a külügyi államtitkár.

A külügyi és az európai ügyek bizottsága keddi ülésén meghallgatta a moszkvai nagykövetjelöltet is. Gilyán Györgyöt a képviselők többsége mindkét testületben támogatta. A külügyi bizottságban a Fidesz ellenezte a kinevezést, az európai ügyek bizottságában tartózkodtak a fideszes képviselők.
Gilyán György jelenleg a Külügyminisztérium szakállamtitkára; korábban vezető beosztást töltött be a külügyi tárca mellett a Miniszterelnöki Hivatalban és a gazdasági minisztériumban is.

A külügyi és határon túli magyarok bizottsága keddi ülésén tíz igen és kilenc nemmel általános vitára alkalmasnak találta a Szülőföld Alap tavalyi évi beszámolóját. A beszámoló szerint a Szülőföld Alap 2007-ben összességében több, mint kétmilliárd forint összegben nyújtott támogatást a szomszédos államokban élő magyarok számára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását