2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Magyar katonák második világháborús tömegsírjára bukkantak

Második világháborús magyar katonák csontjait rejtő tömegsírra bukkantak építkezés közben Ivano-Frankivszk megye Bukivna nevű falujában, a tíz honvéd földi maradványainak újratemetéséhez a helyiek Magyarországtól remélnek segítséget.
2008. szeptember 23. kedd 16:07 - Hírextra
Holló József közölte: adataik szerint összesen 22 magyar katona esett el 1944 április 8. és 15. között ezen a területen, és vélhetően ebben a sírban megtalálják majd a többi magyar katona holttestét is. Eddig 10 magyar honvéd földi maradványa került elő. Holló József ismertetése szerint ezek a katonák az első hadsereg hadműveleti területére visszaszorult, és Sztaniszláv környékének védelmével megbízott 18. könnyűhadosztály 49/1-es zászlóaljának hősi halottai. A veszteségkartonok szerint gránátoktól, lövésektől vesztették életüket ezek a magyar katonák.

A főigazgató beszámolt arról, hogy a leletről Igor Kocskin archeológus professzortól értesült. A professzor levele szerint tömegsírban eltemetett embereket találtak egy építkezés során. A csontok mellett találtak magyar feliratú dögcédulákat (azonosító jegyeket is). Ezekből kettőt került elő, amelyek fotóit szintén megkapta Holló József.

Az egyik azonosító szerint az egyik magyar áldozat Reinschrott József tartalékos honvéd, aki Gyomán született 1910. május 20-án, és a hadműveleti napló szerint Bukivnában 1944. április 15-én esett el.
Holló József elmondta, hogy múlt hét pénteken kutatócsoportot küldött a helyszínre tájékozódni. A feltárást végző ukrán hatóságok bemutatták az exhumálás eddigi eredményeit, a csontokat, valamint a sírban talált egyéb tárgyakat is. A csoport már visszatért Magyarországra - tette hozzá.

Holló József tudomása szerint az exhumálás tovább folytatódik, és abban bízik, hogy mind a 22 magyar katona holttestét meg fogják találni.Arról is beszámolt, hogy a tervek szerint a Dercenben található - Beregszász és Munkács között fekvő - katonai temetőbe helyezik majd át a katonák holttesteit.

A lembergi Lvivszka Gazeta című újság internetes kiadása azt írta, hogy első világháborús magyar katonák csontjait rejtő tömegsírra bukkantak építkezés közben, összesen tíz csontváz került elő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását