2024. április 29. - Péter

Fodor: az MSZP megfontolja a költségvetési plafont

Az MSZP hajlandó megfontolni a költségvetési plafonra vonatkozó liberális javaslatot, miután az SZDSZ kidolgozta és bemutatta a törvényjavaslat részleteit - mondta az SZDSZ elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón, a szabad demokraták és a Gyurcsány Fer
2008. szeptember 23. kedd 16:00 - Hírextra
Fodor Gábor közölte: a költségvetési plafon ügye azért fontos, mert a világgazdaság helyzete negatív irányba változik, és ennek hatásai alól Magyarország sem tudja kivonni magát.Az SZDSZ elnöke elmondta: a költségvetési plafon kérdésével együtt négy témáról tárgyaltak a megbeszélésen.

A büdzsé hiányáról szólva közölte: az SZDSZ már most arra kéri a kormányt, hogy tegyen még határozottabb lépéseket a 2008-as költségvetési hiány mérsékléséért, és ennek érdekében minden kiadásnövekedésnek vessen gátat. Emellett zárolja a szükséges tartalékokat. Fodor Gábor szerint kívánatos lenne, hogy a hiány mértéke minél közelebb legyen a 3 százalékhoz.

A beterjesztett adótörvényekről a liberális pártelnök úgy vélekedett, hogy azok ebben a formában nem elfogadhatóak az SZDSZ számára. Az úgynevezett Robin Hood adóról azt mondta, hogy ellentétes az SZDSZ felfogásával és ideológiájával, mert szerintük más módon kell megoldani az energiaárak emelkedéséből származó problémákat.

Példaként említette a környezettudatosságot és az energiatakarékosságot. Fodor Gábor hangsúlyozta azt is, hogy kívánatos lenne a lényegében egykulcsos adórendszer irányában tenni lépéseket. Kitért arra is, hogy jövőre el kellene törölni a vállalati különadót és a szolidaritási adót.

A nyugdíjrendszer kapcsán az SZDSZ elnöke arról beszélt, hogy át kellene gondolni, milyen változásokat kell eszközölni e téren és a szociális ellátórendszerben. Ez utóbbiban szükségesnek tartja a rászorultsági elv érvényesítését .

Újságírói felvetésre Fodor Gábor azt mondta, hogy a hitelességi kérdés még mindig fennáll, és az SZDSZ-nek nincs visszaútja a Gyurcsány Ferenc vezette kormányba, de a szabad demokraták értelmes kérdésekben készek együttműködni.

Arra a kérdésre, hogy ha a szocialisták elfogadják ezeket a javaslatokat, akkor az SZDSZ támogatja-e a büdzsét, Fodor Gábor azt mondta, hogy a végső döntést akkor hozzák meg, ha látták a költségvetést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását