2024. április 26. - Ervin

Csodaszarvas vágtat a Kék-körön

Ma kezdi rekordkísérletét Magyarország körül Szarvas Mátyás békéscsabai pedagógus. A békéscsabai sportember 45 napos futásával igyekszik visszautat mutatni elfelejtett természeti kincseink felé.
2008. szeptember 23. kedd 15:29 - Zetelaki Réka
Ma pirkadatkor indította a 2500 kilométeres távot Szigligetről Szarvas Mátyás, a Körösök Völgye Turista Egyesület versenyzője, s november 6.-án érkezik vissza ugyanoda. A negyvenhét éves sportembernek nem ez az első megméretése. 2002-ben már keresztülfutotta az országot, így felállította a kéktúra-csúcsot. Ekkor 17 nap alatt 1100 km-t tett meg, 2003-ban pedig megnyerte a Vasi-hegyháton megrendezett 50 km-es terepversenyt. Ám a reggeli rajt nem versenyfutás, tejesen másról szól.

A békési versenyző az emberi elidegenedés illetve a környezettől valló eltávolodás ellen szeretne tüntetni személyes ’maratonjával’. A pedagógus családapa a testi és lelki egészség fontosságára, valamint rejtett természeti kincseinkre szeretné felhívni a figyelmet. E célra kiváló választás a Kék-kör, melyet a legrégebbi túramozgalomként számon tartott Kék-túra útvonalával indít. Az Írottkőtől Hollóházig megtett távot (1100 km) az alföldi kör (900 km) követi, majd dél-dunántúli 555 km-es hossz megtételével ér a célhoz.

Nyolc pár cipőbe kerül a Kék-kör

A télbe hajló időjárás ellenére a sportember öt liter folyadékot iszik naponta, s hat-nyolc pár futócipőt biztosan elkoptat majd. A rekordkísérlet előtt közel egy hetes teljes körű orvosi kivizsgáláson vett részt, melyen mindent rendben találtak. Bár a Turista Egyesület alapító tagja számos alkalommal teljesített már, még sincs kizárva, hogy a fizikai megterhelés hatására komplikációk adódnak.

A szigligeti pedagógust – saját bevallása szerint – sokan őrültnek tartják. A majd ötven év alatt kiderült róla, hogy mindig képes új ötletekkel, tervekkel előállni. „Az életem csupa kihívás. Ezeket a kihívásokat leggyakrabban én keresem, mert mint embernek, sportolónak, pedagógusnak a génjeimben van, hogy a végigélt, megvalósított példa a leghitelesebb, legigazibb.”

Fussanak a fiatalok

Az önkifejezésen túl fontosnak tartja, hogy tevékenységei mindig egyfajta céllal bírjanak, így hitelesítve teljesítményét. A háromgyermekes családapa eredi célja, hogy minél több fiatalt bevonjon a mozgásba. E mellett olyan eredményeket szeretne elérni a versenysportban, amelyek motivációként szolgálhatnak az ifjúságnak, terveik megvalósításában. Eredményeivel példaként akar szolgálni, hogy megmutassa, semmi sem lehetetlen. Ehhez természetesen különleges kitartás szükséges, hogy napi munkája mellett képes legyen az egyre megerőltetőbb próbák teljesítésére.

Szarvas Mihály csak másodsorban tekinti fizikai megméretésnek a kétezer-ötszáz kilométert. A negyvenöt nap mindegyikére szán egy mottót, melyet részletesebben is ki fog fejteni az aktuális napon. „A célokon kívül sokaknak és sokféleképpen üzen ez a futás, ezért a skálája is széles ezeknek az üzeneteknek - legalább annyira, amilyen sokszínű az élet, amilyen sok területén kell helytállnunk!"

A sportember útjának végigkövetésére jött létre a www.kektura.hu weboldal, melyen részletesen megtalálható a szakasz felosztása, illetve napi beszámolók fognak tudósítani a történtekről.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását