2024. május 14. - Bonifác

Ismét egyeztetnek

A nyári szünet után másodszor találkozik kedden az MSZP és az SZDSZ vezetése. Az MSZP támogatást szeretne nyerni a miniszterelnök Megegyezés című programjához.
2008. szeptember 22. hétfő 21:38 - Hírextra
Mind két küldöttség készül javaslatokkal, az MSZP elképzeléseinek jó részét már ismeri a nyilvánosság: a kisebbségi kormány adócsomagja már a parlament előtt van.

Szabad demokrata parlamenti képviselők az MTI-nek azt mondták, hogy a soron következő tárgyaláson tartalmi javaslatokkal akarnak előállni, de nem kívánták részletezni, hogy ezek mik lesznek. Ezt azzal indokolták, hogy a párt tárgyalódelegációja kedd délelőtt még egyeztet arról, hogy pontosan mely témákat vegyenek napirendre.

A miniszterelnök Megegyezés című cselekvési programjáról Kóka János frakcióvezető és Horn Gábor ügyvivő is azt mondta az újságíróknak hétfőn a párt parlamenti képviselőcsoportjának ülése után, hogy a szabad demokraták nem támogatják, de nem akarják a parlament elé vinni a Fidesz ehhez kapcsolódó szavazási javaslatát sem.

Kóka János egy adótörvényekről szóló kérdés kapcsán megjegyezte, hogy az SZDSZ-frakció a jövő héten nyújtja be a költségvetési plafon felállításáról szóló törvényjavaslatot.

Az MTI által megkérdezett résztvevők azt valószínűsítették, hogy a keddi vezetői egyeztetést követően "szakpolitikai" kérdésekről szóló viták a parlamenti keretek között folynak majd tovább a konkrét előterjesztésekről. Szocialisták hozzátették: az SZDSZ kiadási plafont szorgalmazó javaslatára válaszul azt mondják majd, hogy a parlament előtt van a közpénzügyi csomag.

Az MSZP-s delegáció az adócsomag kapcsán azt rögzíti majd, hogy a szociális partnerek támogatják a kormány javaslatait. Veres János múlt pénteken a csomagról azt mondta: az eredetileg tervezett 260 milliárd forintos bruttó adóteher-csökkentés 205 milliárdra módosult, ám a korábban közölt 145 milliárd forint összegű, nettó tehercsökkenés lényegében változatlan marad.

A miniszterelnök kezdeményezésére legutóbb szeptember 11-én tárgyalt a két volt koalíciós partner delegációja. A megbeszélés után Gyurcsány Ferenc, az MSZP és Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke külön-külön tartott sajtótájékoztatót, amelyen bejelentették, a tárgyalás szakpolitikai kérdésekkel folytatódik.

Az MSZP tárgyalódelegációját Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke vezette, tagja volt Lendvai Ildikó parlamenti frakcióvezető, Kiss Péter kancelláriaminiszter, az MSZP alelnöke, illetve Szekeres Imre és Juhász Ferenc elnökhelyettes.

Az SZDSZ részéről Fodor Gábor pártelnök, Kóka János frakcióvezető, Gulyás József, Gusztos Péter és Horn Gábor ügyvivő vet részt a tárgyaláson. A liberálisokat kedden is ők fogják képviselni.
Parlamenti évadnyitó beszédében Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: "elsősorban önökkel szeretnék megállapodni, drága liberális barátaim". Hozzátette: az MSZP és az SZDSZ között irányok tekintetében nincs, arányok tekintetében van vita.

Az MSZP-vel folytatott megbeszélés után múlt csütörtökön tárgyalóasztalhoz ült az SZDSZ és a Fidesz delegációja is. A tárgyalás után a két pártelnök külön-külön tartott sajtótájékoztatót.
Fodor Gábor elmondta: az SZDSZ azt javasolta a Fidesznek, fogadjanak el költségvetési plafont. A közös pontokról beszélve közölte: egyetértettek abban, hogy a Gyurcsány Ferenc által Megegyezés néven publikált cselekvési program nem alkalmas arra, hogy Magyarország számára egyértelműen felvázolja a kibontakozás útját.

Orbán Viktor viszont újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: a tárgyaláson az SZDSZ-szel egyetértettek abban, hogy a kormányfő Megegyezés című programjáról szavazni kell a parlamentben, hiszen ez tekinthető a kisebbségi kormány programjának.

Ismételt kérdésre hozzátette: "Az SZDSZ delegációja egyértelműen azt mondta, hogy ők meg akarják vitatni és szavazni akarnak a dokumentumról, és el fogják utasítani, mert az vitalapnak sem jó".Horn Gábor az SZDSZ ügyvivője újságíróknak hétfőn azt mondta, hogy: "én is ott voltam, ez nem így történt".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását