2024. április 20. - Tivadar

Óriástó a sivatagban

Egy kutatócsoport radartechnika alkalmazásával Darfur földjének mélyébe hatolt, és egy olyan ősi medencét talált, mely egy akkora tónak adott valamikor otthont, mint az Erie.
2007. április 12. csütörtök 19:11 - Hírextra
Az Észak-Darfuri Megató névre keresztelt hatalmas vízmedence a becslések szerint legalább 30750 négyzetkilométernyi területet foglal el, és körülbelül 2530 köbkilométer vizet tartalmazott. Farouk El-Baz kutató és kollegája, Eman Ghoneim bostoni kutatók, a Radarsat műhold képeinek elemzése közben fedezték fel a tavat. Ezen műhold radarhullámokkal hatol Szudán nyugati részén a finom szemcsés homokréteg alá, így fedte fel a medence rejtett kontúrjait és a környező folyókat.

A kutatók egyelőre nem tudják a tó korát, ám hatalmas kiterjedése azt sugallja, hogy hosszú ideje létezik, valamikor akkor jöhetett létre, amikor a Szahara keleti részén még bőséges csapadék hullott. "A terepvizsgálatok és a mintavételek segítenek majd a pontos kormeghatározásban" - mondja El-Baz. A kutatók szerint az ősi tó segíthet jobban megérteni a kontinentális klímaváltozást és a regionális paleohidrológiát. (Fotó: Bostoni Egyetem)

A csapat szerint a korábbi tó helyének feltérképezése segítheti a Darfur-régió talajvíz-felkutató expedícióit is. A kutatók korábban is találtak egy hasonló medencét Egyiptom délnyugati részén. Ott műtárgyak, vadászkések és fejszék is előkerültek, ami azt sugallja, hogy a régió valamikor szavannaszerű élőhelynek adott otthont. A csapat szerint a darfuri megató valamikor hasonló élőhely lehetett. Bár a tavak azóta kiszáradtak, vizük valószínűleg a környező homokba szűrődtek át és ma a talajvíz részét képezik, közli a hirado.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását