2024. május 3. - Tímea, Irma

Befejeződött a Végh Sándor-verseny

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) ismét megrendezte muzsikusai számára a Végh Sándor-versenyt. A házi vetélkedőn, amelyre huszonhat művész húsz versenyművel nevezett, Tóth Balázs (trombita), valamint Ács Ákos (klarinét) és Csalló Roland (basszetkürt) ket
2008. szeptember 22. hétfő 18:03 - Hírextra
A hétvégi versenyre a művészek egy-egy szabadon választott, zongorakísérettel előadott művel jelentkezhettek. A nyertesek a jelentős pénzjutalom mellett a díjazott versenymű - már zenekarral kísért - tolmácsolására meghívást kapnak a BFZ jövő évi "Haydn-Mozart plusz" elnevezésű zeneakadémiai sorozatára.

A győztesek közül Tóth Balázs (trombita) Haydn Esz-dúr trombitaversenyét játszotta a versenyen, Ács Ákos (klarinét) és Csalló Roland (basszetkürt) pedig Mendelssohn Op.114-es d-moll koncertdarabját szólaltatta meg.

A díjakról a nemzetközi zsűri és - mivel a verseny nyilvános - a közönség együttesen döntött. A zsűri elnöke Fischer Iván volt, a tagok: Sebestyén Ernő hegedűművész, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarának volt koncertmestere, a müncheni Zeneakadémia professzora, Kovács Béla klarinétművész és Friedrich Ádám kürtművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárai, valamint Alja Batthyány-Végh impresszárió, Végh Sándor lánya.

Végh Sándor, a legendás Végh Quartet alapítója 1912-ben született Kolozsváron. A budapesti Zeneakadémián Hubay Jenőnél hegedűt, Kodálynál pedig zeneszerzést tanult. A Magyar Vonósnégyes alapító tagja volt, ők mutatták be 1936-ban Bartók V. vonósnégyesét.

Később - 1940-ben - saját formációt hozott létre, a Végh Quartet elsősorban mint Bartók és Beethoven műveinek tolmácsolója nagy sikereket aratott világszerte. Tanárként és karmesterként is egyre nagyobb tisztelet övezte. 1971-től 1997-ig, haláláig a salzburgi Mozarteumban tanított és a növendékeiből verbuvált Camerata Academicát vezette.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását